Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O levné liberecké filtry s účinností drahých respirátorů ministerstvo nejeví zájem. Zdravotníci je nosí i bez povolení úřadů

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do toho příběhu zapadaly všechny dílky skládačky. Českému zdravotnictví nabídli v době koronavirové epidemie pomocnou ruku studenti Technické univerzity v Liberci, která patří mezi světovou špičku ve vývoji nanomateriálů a textilních technologií. V průběhu měsíce škola dokázala připravit technologii, zajistit výrobu i distribuci. Ministerstvo zdravotnictví ale neprojevilo větší zájem. Také kvůli tomu, že již přes měsíc univerzita vyčkává na potřebná razítka.

„Původně jsme měli dodávat pouze podkladový materiál pod nanofiltry. Po testech jsme ale zjistili, že naše filtry z mikrovláken mají stejný záchyt jako respirátory třídy FFP2,“ vysvětluje Dušan Zvěřina, majitel společnosti Obrokov, která v březnu vyslyšela výzvu liberecké univerzity. Ta hledala firmu, která by mohla začít spolupracovat na výrobě filtračního materiálu potřebného pro roušky. Ačkoliv se firma Obrokov zaměřuje především na průmyslové filtrační materiály, škole se ozvala.

Ve spolupráci s odborníky z liberecké univerzity se jí na staré výrobní lince určené pro výrobu dětských plen podařilo vytvořit materiál, jehož filtrační schopnost přesahuje 81 procent. Je tedy na úrovni respirátorů, které česká ministerstva před několika týdny nakupovala za stovky korun za kus. „Nejedná se o takzvanou nanotechnologii. Ale díky tomu, že na naší univerzitě působí špičky v oboru nanomateriálů, dokázali jsme i tak dosáhnout vysoké účinnosti,“ vysvětluje koordinátor libereckého projektu David Svoboda.

Stát neprojevil zájem

Současná produkce tak díky vzájemné spolupráci mezi univerzitou a firmou dosahuje pěti milionů kusů filtrů týdně. Dostatečné množství na to, aby pokrylo potřebu sociálních služeb nebo praktických lékařů. Stát přesto o technologii zatím neprojevil zájem.

„Od 24. března komunikujeme s ministerstvem zdravotnictví ohledně toho, že je zde produkce na velmi slušné úrovni. Žádali jsme po nich, aby někdo z ministerstva přijel a komunikoval s námi osobně, to se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější