Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mynář: Kubera mi tykal a chodili jsme na pivo. Kuberová: Tykal všem kromě Klause a na pivo nechodil

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK

Kancléř Vratislav Mynář odmítl „spekulace o podílu na úmrtí“ šéfa Senátu Jaroslava Kubery. V prohlášení reagoval na výroky vdovy Věry Kuberové a spolupracovníků zesnulého šéfa Senátu. Ti pro Deník N a pořad 168 hodin ČT popsali tlak, který Hrad na Kuberu vyvíjel kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Mynář v prohlášení popsal i vztahy s Kuberou. Tvrdí, že měli dobrý a přátelský vztah. To pro Deník N odmítla Věra Kuberová. Kancléř rovněž adresoval Deníku N otevřený dopis a hrozí žalobou.

Deník N na začátku měsíce přišel s informacemi, že vznik výhrůžného dokumentu s adresou Hradu a razítkem čínské ambasády inicioval sám kancléř Vratislav Mynář. V dokumentu s pravopisnými chybami a bez diplomatických standardů čínská ambasáda vyhrožovala, že pokud Kubera pojede na Tchaj-wan, české firmy budou platit.

O původu dokumentu nechce Hrad nic říct a na opakované otázky Deníku N téměř nereaguje či se odpovědím vyhýbá. Kancléř například neodpověděl na otázku, zda byl kvůli dokumentu v kontaktu s čínskou ambasádou.

Nyní kancléř v prohlášení popřel, že by dopis inicioval. „Tvrzení, že jsem si měl ‚objednat výhrůžný dopis z čínské ambasády‘, je zcela nepravdivé a falešné. Vykonstruoval jej Deník N s úmyslem očernit mě, pana prezidenta a Čínskou lidovou republiku,“ tvrdí kancléř.

„V úctě k památce Jaroslava Kubery a jeho rodině jsem se k článkům, které byly v poslední době na téma jeho předčasného úmrtí publikovány, nevyjadřoval. Spekulace, které se v poslední době objevují, mě však nutí toto moje stanovisko změnit a uvést některé věci na pravou míru,“ vysvětlil Mynář v prohlášení nazvaném „Jaroslava Kubery jsem si hluboce vážil, odmítám jakékoliv spekulace o podílu na jeho úmrtí“.

„Schůzkám mezi panem Kuberou a panem prezidentem jsem byl vždy přítomen kromě jedné, kdy jsem byl v karanténě po návratu z Číny. Ze schůzek existují samozřejmě zápisy, ze kterých je zřejmé, co se na nich probíralo, případně jaké dokumenty na nich byly předávány. A jasně z nich plyne, že k žádnému vyhrožování či vydírání na nich nedošlo,“ píše Mynář v prohlášení. Není jasné, o jaké schůzce je řeč. V době, kdy byl Mynář v karanténě po návratu z Číny, byl Kubera už více než měsíc po smrti.

Šéf kanceláře: Stále čekáme na odpovědi

„Pan Kubera byl bohužel nemocný a svou nemoc nebral vážně. Vysoký tlak je zákeřná nemoc, která nebolí. Je mi líto, že zemřel, protože tu mohl ještě pár let být, udělat spoustu práce a bavit všechny okolo svým neformálním přístupem k životu i politice,“ napsal Mynář.

Mynář zopakoval, že s Kuberou měli dobrý vztah. To předtím odmítla jak Věra Kuberová, tak i jeho spolupracovníci. Šéf senátní kanceláře Petr Kostka pro Deník N vypověděl, že si Kubera Mynáře nevážil a pohrdal jím.

„Jaroslava Kuberu jsem znal od roku 2010 a tykali jsme si. Tykání mi nabídl on sám. Byli jsme spolu na pivu, vypili jsme si i nějakého toho panáka. Jedinou neřest, kterou jsem s ním nesdílel, bylo kouření, protože já sám už dvacet let nekouřím. To, že o tomto našem vztahu nevěděla paní Kuberová, případně o jeho charakteru nabyla jiný dojem, je mi líto. Já jsem vztah nás dvou viděl tak, jak jsem popsal výše, a nemám důvod o tom lhát,“ tvrdí však kancléř.

„Manžel byl známý tím, že tykal každému s výjimkou pana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější