Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Georgie přes varování otevírá podniky. Dokonce i podle Trumpa moc spěchá

„Máme rádi Athens. Myjte si ruce. Brzy se vraťte,“ říká namísto názvu promítaného filmu nápis na zavřeném kině ve městě Athens v Georgii. Foto: Paul Brennan, CC0 Public Domain
„Máme rádi Athens. Myjte si ruce. Brzy se vraťte,“ říká namísto názvu promítaného filmu nápis na zavřeném kině ve městě Athens v Georgii. Foto: Paul Brennan, CC0 Public Domain

Guvernér amerického státu Georgie nařídil otevírání podniků i přesto, že epidemie v USA stále sílí. Proti byl dokonce i prezident Trump.

Málokdy se stane, aby se na něčem shodli američtí opoziční demokraté a republikán Donald Trump. Vzácnou shodu vyvolalo rozhodnutí georgijského guvernéra Briana Kempa začít otevírat podniky.

Dokonce i americký prezident, jehož postoj k boji s koronavirem byl přinejmenším nekonzistentní, rozhodnutí kritizoval.

„Ať dělá, co považuje za správné, ale s tím, co dělá, nesouhlasím,“ řekl Donald Trump na tiskové konferenci. „Myslím si, že je příliš brzo,“ dodal.

Ve státu Georgie tak začíná experiment, který může být pro některé jeho obyvatele životu nebezpečný. Včera ve Spojených státech zemřelo na 2700 lidí nakažených covid-19. To je vůbec nejvyšší počet mrtvých za jeden den od počátku epidemie ze všech zemí.

Cedule vyzývající k udržování vzdálenosti mezi lidmi. Glynn County, stát Georgia, USA, 10. 4. 2020. Foto: Jud McCranie, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

„Nechci být pokusné morče“

Otevření firem a obchodů má zabránit tomu, aby se zhroutila místní ekonomika, ale ani samotní podnikatelé si často nejsou jisti, jestli ještě není příliš brzo.

„Nechci být pokusné morče a nechci ani, aby jimi byli moji zákazníci,“ řekl magazínu Atlantic holič Zach Lee, který sám sebe popisuje jako workoholika, jenž miluje stříhání a už se chce do svého salonu vrátit.

Georgie minulý týden otevřela kadeřnictví, nehtová studia, bowlingové herny a tělocvičny. Předevčírem je následovala kina a restaurace.

Podnikatelé přemýšlejí, jestli skutečně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější