Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zaměstnavatel musí vyplatit mzdu, řekla Maláčová. Podnikatelé se tím řídili a přišli o podporu

Ministryně práce a sociálních věcí na tiskové konferenci po posledním březnovém jednání vlády. Foto: ČTK
Ministryně práce a sociálních věcí na tiskové konferenci po posledním březnovém jednání vlády. Foto: ČTK

Na problematickou komunikaci s úřady i dlouhé lhůty dodání pomoci si již několik týdnů stěžují čeští podnikatelé, které zastihla opatření týkající se koronavirové epidemie. V některých firmách je přitom situace natolik kritická, že musí uvažovat o propouštění. Přispívají tomu i nejasná vyjádření od nejvyšších představitelů státu.

„Antivirus schválen,“ oznámila po posledním březnovém jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová zavedení takzvaného kurzarbeitu. Státní podpora má pomoci především firmám, které kvůli vládním opatřením a poklesu tržeb byly donuceny výrazně omezit či zavřít svůj provoz a kvůli snížení nákladů by musely přistoupit k propouštění zaměstnanců. Těm stát vyplatí příspěvek na náhradu mzdy.

Komunikace o podmínkách je ale podle zaměstnavatelů chaotická. Podnikatelé mají nárok na podporu zpětně poté, co zaměstnance pošlou „na překážky“ kvůli problémům na straně zaměstnavatele. Někteří podnikatelé ale vyplatili běžnou mzdu a kvůli tomu o nárok na podporu přišli. „Opravdu jste nás, co provozujeme okýnka plus rozvoz, totálně šlapeme vodu, ale nechceme poslat personál na pracák, úplně hodili přes palubu?“ reagoval na podmínky ministerstva na Twitteru Matouš Petráň, který v Praze provozuje dvojici restaurací Dish.

Podnikatel chtěl využít kurzarbeit na jeden ze svých podniků, protože ale vyplatil zaměstnancům běžnou mzdu, na podporu státu nyní nárok mít nebude. I přesto, že pokles tržeb v jeho podnicích přesáhl 50 procent.

Ministerská obrana

Jedním z důvodů pro vyplacení plných mezd ze strany podnikatelů bylo i vyjádření ministryně práce na tiskové konferenci, kde spuštění kurzarbeitu oznámila. „Mezi ty nejdůležitější podmínky uvedu to, že zaměstnavatel musí dodržovat zákoník práce, zaměstnanec, u kterého žádá o proplacení příspěvku na mzdy, tak nesmí být ve výpovědi, a třetí důležitá podmínka je, že zaměstnavatel musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější