Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Týden s vědou a technikou: vzducholoď na Venuši, žluté vesty na Facebooku a Uber na burze

Jak by mohly vypadat vzducholodě nad Venuší. Obr.: NASA
Jak by mohly vypadat vzducholodě nad Venuší. Obr.: NASA

Na Marsu se letadlem či vrtulníkem létat nedá. Atmosféra je neunese. Na Venuši by to ale šlo! Nejlépe vzducholodí. Francouzští demonstranti si píšou na Facebooku, že je Facebook cenzuruje, a v Austrálii vymysleli tranzistor ze dvou kovových hrotů bez špetky polovodiče. Co z toho je vlastně nejpodivnější?

Na Marsu fouká vítr. A my si ho můžeme poslechnout díky sondě InSight, která tam přistála před dvěma týdny. Je v tom maličko podfuk, ovšem podfuk geniální. InSight nemá žádný mikrofon, zato má velmi citlivý senzor tlaku vzduchu a také má seismometry. Ty měří, jak vítr pohybuje velkými solárními panely. Když to dáte dohromady s těmi změnami atmosférického tlaku a proženete počítačem, spočítáte vítr. Než ho lidé uslyší na místě a aspoň trochu míň zprostředkovaně, bude to ještě pár let trvat.

Mars je jedním ze tří vesmírných objektů, odkud zatím máme skutečný zvukový záznam. Tím druhým je Saturnův měsíc Titan, kde roku 2005 přistála sonda Huygens a po dobu asi půldruhé hodiny vysílala data včetně záznamu ze skutečného mikrofonu. Existují sice spousty dalších „zvuků z vesmíru“, ale vesměs jde o upravený záznam elektromagnetických vln. Ve Sluneční soustavě je mnoho těles s atmosférou, ale přistát se zatím povedlo jen na třech – tím třetím je Venuše – a dlouhodobě provozovat jakékoli zařízení se daří právě jen na Marsu, kde jsou podmínky nejvlídnější.

Padesát kilometrů nad peklem

Na Venuši přistály sovětské sondy celkem desetkrát, poprvé už v roce 1970, ale i ta nejúspěšnější vysílala jen dvě hodiny, než se odmlčela. Nijak zvlášť to nepřekvapí už jen proto, že atmosférický tlak je na Venuši 92× vyšší než na Zemi (tedy jako ve vodě v hloubce 920 m) a průměrná teplota kolem 450 °C. Fotografií z povrchu Venuše máme jen málo, za prohlédnutí však určitě stojí. A zvukový záznam si poslechněte taky. Zní divočeji než ten z Marsu, což může a nemusí být artefakt – důsledek volby použitého zařízení a následného zpracování. Ty údery či výbuchy v pozadí jsou velice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden s vědou a technikou

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější