Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vztahy s Ruskem nevzkvétají, do vnitřních věcí si zasahovat nenecháme, říká Petříček

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) upozorňuje Rusko, že si Česká republika nenechá zasahovat do svých vnitřních záležitostí, vzájemné vztahy na politické úrovni podle něj fakticky neexistují. V rozhovoru pro Deník N nevylučuje vyhoštění diplomata, který by podle tajných služeb mohl znamenat hrozbu mimo jiné pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře. „Jsou to věci, které případně nejdříve řešíte s tou druhou stranou,“ odpovídá Petříček.

Premiér Andrej Babiš po vaší včerejší schůzce řekl, že Česko si nenechá líbit, aby některé velmoci ovlivňovaly naše politické záležitosti. Budete ve stejném duchu jednat i s Ruskem?

V tuto chvíli jsme se jasně vyjádřili, že vnitřní záležitosti České republiky si nenecháme ovlivňovat. Chtěl bych vyjádření pana premiéra ocenit. S ruskou stranou průběžně jednáme na různých úrovních a je možné, že se v blízké době znovu setkám s ruským velvyslancem.

Pozvete si ho vy, nebo to bude z jeho iniciativy?

Zatím je předčasné říkat, v jaké formě schůzka proběhne.

Na čem jste se s premiérem dohodli?

Nechci komentovat detaily jednání. Bavili jsme se o současném stavu česko-ruských vztahů a o tom, jak bychom měli dále postupovat. Předpokládám, že bychom tuto debatu mohli vést v blízké době v širším kruhu aktérů české zahraniční politiky.

Myslíte schůzku nejvyšších ústavních činitelů?

To bude záležet na situaci. V tuto chvíli jsou možnosti schůzek, zejména pokud se jedná o citlivé záležitosti, omezené. Ale měli bychom se o tom bavit. Bude například zasedat zahraniční výbor Sněmovny. Jsem v kontaktu se zástupci Senátu i Kanceláří prezidenta republiky. Chtěli bychom probrat celou řadu ožehavých a citlivých témat v česko-ruských bilaterálních vztazích. Máme zájem a jsme připraveni s ruskou stranou jednat, ale je potřeba, aby se k tomu na obou stranách přistupovalo se vzájemným respektem a snahou hledat i pozitivní témata.

Bude nyní Česko postupovat vůči Moskvě asertivněji?

Česká strana si dlouhodobě stojí za svými principy. Máme jasně formulované priority své zahraniční politiky. Nevnímám, že bychom se chovali neasertivně nebo nesebevědomě.

Včera vaše mluvčí Zuzana Štíchová sdělila, že se do Česka zhruba před třemi týdny vrátil řádně akreditovaný diplomat, kterého kolegové vyzvedli na letišti. Částečně tak potvrdila informace Deníku Ntýdeníku Respekt. Je tato osoba stále na území České republiky?

Dovolím si tuto otázku dále nekomentovat. Samozřejmě je to jedna ze skutečností, kterou jsme mohli potvrdit. Je to záležitost diplomatických vztahů s Ruskou federací.

Uvažujete o jeho vyhoštění?

O

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější