Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německo chce co nejrychleji, ale bezpečně zpět k normálu, kancléřka však varuje před „Öffnungsdiskussionsorgien“

Roušky se opět vrátí do života většiny Čechů. Foto: ČTK
Roušky se opět vrátí do života většiny Čechů. Foto: ČTK

Německo se bude zítra opět rozhodovat, zda a jak se opatření proti koronaviru v příštích dnech rozvolní. Vláda v Berlíně na to nemá jednotný názor, stejně tak jako jednotlivé spolkové země. Shoda panuje pouze v tom, že se všichni chtějí vrátit k „normálu“ pokud možno co nejdříve. Před uspěchaným rozvolňováním současných opatření však výslovně varuje kancléřka Angela Merkelová.

V němčině existují složená slova, jejichž české překlady působí kostrbatě. Jeden přesně takový výraz vyslovila před více než týdnem kancléřka Angela Merkelová na jednání užšího vedení svojí CDU. Účastníky varovala před „Öffnungsdiskussionsorgien“, tedy doslovně před „orgiemi diskusí o otevírání“. Kancléřka tímto i v němčině poměrně krkolomným slovem kritizovala, že některé spolkové země se ve svých úvahách o rozvolňování opatření trochu utrhly ze řetězu.

Její novotvar unikl do médií a od té doby kancléřka čelí nejen ze strany opozice kritice, že se snaží udusit diskusi o tom, jak by se Německo mohlo vracet k životu před koronavirovou krizí. Ve spolkovém sněmu pak na konci minulého týdne Merkelová přednesla vůbec první vládní prohlášení k aktuální krizi, ve kterém svůj novotvar ani jednou nezmínila. Nicméně shrnula důvody, proč není v tuto chvíli namístě opatření příliš rozvolňovat.

„Zažíváme naprosto mimořádné a vážné časy,“ řekla kancléřka s tím, že „nejde o nic menšího než o život a zdraví lidí“. Současná situace je prý pro většinu společnosti složitou zatěžkávací zkouškou. „Nikdo to nechce slyšet, ale pravda je taková, že se nenacházíme v závěrečné fázi pandemie, nýbrž stále na jejím počátku. S tímto virem budeme muset žít ještě dlouho.“

Zmírňování opatření musí být navzdory rostoucí netrpělivosti lidí i ekonomiky podle kancléřky pozvolné. „Uvědomuji si, jak těžce doléhají omezení nejen na každého z nás, ale i na společnost. Tato pandemie je vůči demokracii bezohledná,“ dodala v zasedacím sále Bundestagu. Ovšem jakým tempem by se mělo rozvolňovat, nikdo zatím přesně neví. Rozdílné pohledy na věc mají i spolkové země.

Zahráváte si, varuje virolog

Kupříkladu Bavorsko v čele s premiérem Markusem Söderem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější