Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hledá se superžena, která by pomohla demokratům porazit Trumpa. Kdo může být Bidenovou viceprezidentkou?

Elizabeth Warrenová a Joe Biden při demokratické debatě v Atlantě. Foto: Brendan McDermid, Reuters
Elizabeth Warrenová a Joe Biden při demokratické debatě v Atlantě. Foto: Brendan McDermid, Reuters

Adept na nominaci do amerických prezidentských voleb za opoziční Demokratickou stranu Joe Biden by chtěl výběrem možné viceprezidentky aktivizovat příznivce levicového Bernieho Sanderse, zvýšit účast mezi menšinovými voliči a pojistit si vítězství ve státech na americkém Středozápadě. Taková kandidátka nyní neexistuje.

„Viceprezident vám (při kandidatuře) nemůže pomoct, pouze ublížit,“ řekl sám Biden. Ten má už na začátku května zveřejnit tým, který mu pomůže kandidáta na viceprezidenta vybrat.

Spekulace ale už teď běží na plné obrátky. Demokraté si od výběru slibují, že Bidenovi jeho volební partner pomůže získat další voliče.

Obamová nechce

Přesněji bychom měli napsat partnerka. Jak Biden oznámil v březnu během debaty, jeho kandidátkou na viceprezidentku bude žena.

Bidenův volební štáb doufá, že správný výběr pomůže v listopadu porazit prezidenta Trumpa. Biden by potřeboval aktivizovat příznivce Bernieho Sanderse, zvýšit účast mezi voliči z menšin a pojistit si vítězství ve státech na americkém Středozápadě, jako jsou Wisconsin a Michigan, kde Hillary Clintonová před čtyřmi lety těsně prohrála s Donaldem Trumpem.

Kandidátku, která by dokázala tohle všechno spojit, se ale Bidenovi asi jen těžko podaří najít.

„Neexistuje kandidátka, která by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější