Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Generál Burlaka alias Vladimir Ivanovič podle vyšetřovatelů poslal raketu na Donbas a 298 cestujících na smrt

Trosky letadla Boeing 777 malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřeleného 19. 7. 2014 během letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru nad východní Ukrajinou podle obvinění nizozemských vyšetřovatelů ruskými vojáky a ruskou technikou. Foto: Jevgenij Maloletka, AP/ČTK
Trosky letadla Boeing 777 malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřeleného 19. 7. 2014 během letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru nad východní Ukrajinou podle obvinění nizozemských vyšetřovatelů ruskými vojáky a ruskou technikou. Foto: Jevgenij Maloletka, AP/ČTK

Poprvé se podařilo najít stopu, která vede od rebelů z Donbasu přímo do Moskvy na Lubjanku a do Kremlu. Letadlo boeing s 298 lidmi na palubě sestřelili ukrajinští separatisté řízení důstojníkem ruské tajné služby FSB, tvrdí investigativci z Bellingcatu a Insideru.

„Vladimir Ivanovič?“ ptá se mužský hlas v telefonu.

„Ano, ano,“ odpovídá druhý muž. „Poslouchám vás, tady Vladimir Ivanovič.“

Navazující telefonní rozhovor možná rozhodl o smrti skoro tří stovek lidí z Nizozemska, Malajsie, Austrálie a dalších sedmi zemí. Kdo je volajícím, se už ví dlouho. Obyčejný zbojník z východní Ukrajiny, muž s kriminální minulostí, zakomplexovaný, zcela nekompetentní chlapík, kterému dali do ruky nejdřív samopal, pak obrněný transportér, pak raketu a nakonec i moc. Přitom na počátku stačilo, aby mu jeho známý, shodou okolností v danou chvíli „premiér“ ruského Krymu, nadiktoval pár důležitých telefonních čísel. Tak se rodí vojevůdci.

Ovšem kdo je onen tajemný Vladimir Ivanovič? Vladimirů Ivanovičů je v Rusku, dokonce i v jeho ozbrojených složkách, obrovské množství. Určitě víc než v české armádě Janů nebo Martinů.

Je to jedno z nejběžnějších jmen. Proto pátrání trvalo tak dlouho.

Že se neznámého Rusa týmům BellingcatuInsideru podaří nakonec identifikovat, nebylo vůbec jisté. Tento týden ale prohlásily, že nositele tohoto jména našli. A že to je jeden z posledních dílků mozaiky, která se tak stává důkazem propojení východoukrajinských rebelů s vedením Ruské federace, s tajnými službami státu a jejich vrchním náčelníkem, prezidentem Vladimirem Putinem.

Tweet skupiny nezávislých mezinárodních investigativců Bellingcat oznamující další významné zjištění v pátrání po vinících sestřelení civilního boeingu Malaysian Airlines 17. 7. 2014 nad východní Ukrajinou ovládanou (pro)ruskými silami. Za tragédii je podle něj odpovědný Andrej Burlaka, generálplukovník jen tři úrovně v hierarchii pod prezidentem Putinem.

Dokonalé krytí

Nejdříve bylo nutné připustit, že vůbec nemusí jít o Vladimira Ivanoviče. Že to nejdokonalejší krycí jméno je v českém prostředí třeba Honza. Protože takových jsou mraky. Vladimir Ivanovič tedy mohl být třeba Ruslan Igorovič nebo Vladimir Vladimirovič.

Pátrání se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější