Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zavřené galerie posílají po internetu signály, že existují. Díky krizi vznikají zajímavé experimenty

Nizozemský fotograf Jaap Scheeren před venkovní galerií Artwall na Praze 7. Foto: Artwall
Nizozemský fotograf Jaap Scheeren před venkovní galerií Artwall na Praze 7. Foto: Artwall

Mezi nejrůznějšími vtipy a memy, které se v průběhu karantény šíří internetem, patří také fotografie potápějícího se Titaniku ze stejnojmenného Cameronova filmu s nápisem „Svět v roce 2020“. Pod ním je snímek kapely hrající na lodi potácející se na pokraji zkázy doplněný o titulek „Galerie produkující online obsah“. Proti snaze něco dělat, zůstat v kontaktu s publikem a snad jej i povzbudit, lze těžko něco namítat, ze zmíněného vtipu je však patrné, že je na takové snaze i něco úsměvného a možná i v některých ohledech trochu nemístného.

Rychlé generování galerijního online obsahu způsobené karanténou a zavřením institucí zvláště v českém prostředí ukazuje, jak jsou na takovouto činnost galerie nepřipravené a že k tomu, aby vzniklo něco kvalitního, trvanlivého, s jiným dopadem než narychlo ukázat zavřené výstavy, je potřeba dostatek času, finančních prostředků i pokročilých technologií. Videa s kurátory v rouškách provádějících po zavřených výstavách hlad po kultuře nenasytí. Naopak, ukazují, jak je osobní kontakt s uměleckým dílem důležitý, a je-li s pomocí nějakého média zprostředkovatelný, pak jen do určité míry a pouze za podmínky, že je takovéto zprostředkování smysluplné.

Donáška umění do domu

V záplavě videí, online komentovaných prohlídek, YouTube programů a návodů na vlastní tvorbu proto nejvíce zaujmou projekty, které se snaží o jiný přístup, v němž se umění nedostává pouze do virtuálního světa. Mezi ně patří ten, který záhy po vyhlášení karantény vymysleli Svätopluk Mikyta a Zuzana Bodnárová a pod hlavičkou Banská st a nica jej organizují umělecké rezidence v Bánské Štiavnici. Jejich Galerie doma se setkala s masivním mediálním ohlasem ve slovenských novinách i televizi. Cílem aktivity je dostat umění přímo do konkrétních domácností a ke konkrétním lidem. Mikyta s Bodnárovou bezplatně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější