Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína darovala v Česku tuny pomůcek spřáteleným městům i školám, pomohla také firma z amerického blacklistu

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Čína poslala do Česka na boj s koronavirem tuny zdravotnického materiálu. Stovky tisíc roušek a respirátorů ale darovala převážně samosprávám, firmám či institucím, které mají s Pekingem vřelé vztahy. Výraznou pomoc poskytla i čínská technologická společnost, která se podílí na sledování pronásledovaných Ujgurů.

Máte dobré vztahy či byznys s Čínou? Dostanete humanitární pomoc. Tak by šel popsat klíč rozdělování čínské pomoci v Česku. Ochranné pomůcky obdrželi od Pekingu i čínských firem zejména ti, kteří jsou s asijskou velmocí zadobře.

Je to zřejmé ze seznamu, který Deníku N poskytl předseda Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík. Dokument vznikl na čínské ambasádě v Praze, což ukazují i jeho metadata.

„Čínská kultura je taková, že vždy dávají spolupracujícímu partnerovi,“ vysvětluje Tvrdík, který je důležitým prostředníkem mezi oběma zeměmi a působí i v konglomerátu CITIC Europe Holdings Group, jenž vlastní fotbalovou Slavii, ocelárny Žďas i leteckou společnost Smartwings.

Podle tabulky, která je datovaná k 18. dubnu, do Česka dorazilo z Číny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější