Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sněmovna prodloužila nouzový stav jen do 17. května. Vláda musí vyřešit poslední vlnu uvolňování restrikcí

ČSSD má ke koaliční spolupráci s ANO velké výhrady, vládu ale ani tentokrát opustit nehodlá. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
ČSSD má ke koaliční spolupráci s ANO velké výhrady, vládu ale ani tentokrát opustit nehodlá. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vláda ve Sněmovně neprosadila prodloužení nouzového stavu do 25. května. Poslanci kývli na dřívější termín. Babišův kabinet tak bude muset vyřešit otevření restaurací nebo divadel.

Úvodní slovo již tradičně dostal premiér, který měl poslancům vysvětlit, proč se vláda rozhodla dolní komoru požádat o prodloužení nouzového stavu o další měsíc, tedy do 25. května. Konkrétního plánu se ale zákonodárci při jeho řeči nedočkali. Předseda vlády se ujal slova na devět minut, během nichž – jako v posledních týdnech – opakoval, že Česká republika patří mezi nejlepší země v boji s koronavirem.

Premiér prý věřil, že už nebude muset Sněmovnu o prodloužení žádat. „A to hlavně proto, že naše země objektivně zvládla pandemii koronaviru jako jedna z nejlepších v Evropské unii,“ pochvaloval si předseda vlády.

On sám byl proti, jeho rozhodnutí nicméně změnil rozsudek Městského soudu v Praze. Ten zrušil některá opatření ministerstva zdravotnictví s argumentem, že v době nouzového stavu je má vydávat vláda jako celek podle krizového zákona.

Kabinet ale nakonec ze Sněmovny odchází s porážkou. Jeho plán na prodloužení nouzového stavu poslanci nepodpořili. Komunisté totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Sněmovna

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější