Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Znásilnil přes tři sta žen, včetně olympijských medailistek. Proč to procházelo?

Člověka, který zneužívá děti, si dokážeme představit jako rozcuchaného úchyla ve zmačkaném plášti, který je láká do křoví na bonbon. Ne jako renomovaného lékaře. Foto: ČTK
Člověka, který zneužívá děti, si dokážeme představit jako rozcuchaného úchyla ve zmačkaném plášti, který je láká do křoví na bonbon. Ne jako renomovaného lékaře. Foto: ČTK

Byl to obrázek, který se vpálil do kolektivního vědomí jedné generace a dodnes patří mezi jedny z nejsenzačnějších finišů sportovní historie. Olympijské finále, rok 1996. Po dekády dominující Rusky se do poslední chvíle přetahují s Američankami o zlatou medaili. Rozhodnout může posledním přeskokem Kerri Strugová. Při předchozím pokusu si ale těžce poranila kotník. Přesto se staví na start a rozebíhá se. Po dopadu dělá předpisovou pózu – a získává americkému týmu historicky první zlatou medaili v dějinách! V další vteřině se však hroutí v bolestech na žíněnku. Z ní ji odnáší lékař týmu Larry Nassar. „Mám tě, mám tě,“ zní z televizního záznamu jeho starostlivý hlas.

Larry Nassar je hrdina, lékař, který se stará o ty nejlepší gymnastky, přesto si ve svém nabitém kalendáři najde čas i na mladé talenty. Napravuje nejen zraněné kotníky, ale také chronické bolesti zad nebo zápěstí, což jsou nevyhnutelné důsledky gymnastického drilu a jeden z nejčastějších důvodů, proč gymnastky musí skončit kariéru. Přednáší na konferencích a jeho kniha o posilování pro gymnastiku je oborovou biblí, podle níž se řídí v tělocvičnách po celé zemi.

Vážné důsledky pro něj i pro tebe

O rok později se jedna z jeho pacientek svěří Kathie Klagesové, hlavní gymnastické trenérce Michiganské státní univerzity, že s Nassarovými procedurami něco není v pořádku. „Larry mi strká prsty mezi nohy stejně jako můj přítel.“ Kathy se před ní nejprve pohrdlivě zeptá celého týmu, jestli někomu Nassar někdy ubližoval. Když slova mladé sportovkyně podpoří i další dívka, vezme si Klagesová stěžovatelku stranou a řekne jí: „Mohla bych to oznámit, ale bude to mít vážné důsledky nejen pro něj, ale i pro tebe.“

Trenérka Kathie Klagesová nedala vědět rodičům dívky, nikomu na univerzitě ani policii. Zato zavolala Nassarovi a vše mu řekla. Protože k němu dívka dále docházela, Nassar ji s tím na dalším sezení konfrontoval. A s jejím zneužíváním nepřestal. Měl volnou ruku; jeho oběť se utvrdila v tom, že jí nebude nikdo věřit. A jako každému predátorovi i Nassarovi v momentě, kdy se cítil nepostižitelný, narostla křídla.

Stejně jako tato trenérka se v průběhu let zachovalo minimálně šestnáct dalších lidí, kteří se od Nassarových obětí dozvěděli, čeho se dopouští. Jsou mezi nimi další trenéři a trenérky gymnastek, které obtěžoval, představitelé Michiganské státní univerzity, kde byl Larry Nassar zaměstnán, funkcionáři Olympijského výboru Spojených států amerických i Americké gymnastické asociace, dokonce i policisté.

Nikdo z nich ani nezvážil možnost, že si oběti nevymýšlí a mluví pravdu. Loajalita k Nassarovi a přesvědčení, že člověk jako on nemůže být sexuální predátor, byly mnohem silnější.

Situace zašla tak daleko, že několik gymnastek bylo dokonce přinuceno se Nassarovi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

USA

Kontext N, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější