Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Posílení Číňanů v Soukupově agentuře kormidlem českých mainstreamových médií neotočí

Jaromír Soukup. Foto: ČTK
Jaromír Soukup. Foto: ČTK

Analýza: Česká mediální scéna je značně koncentrovaná, většina nejsilnějších médií patří českým a slovenským miliardářům. I proto lze změny v agentuře Médea považovat spíš za další střípek v mozaice „oligarchizace“ českých médií než za radikální řez v jejich struktuře.

Několik měsíců připravovaná změna podílů v mediálních společnostech Jaromíra Soukupa byla v dubnu završena. Už loni v létě se antimonopolní úřad začal zabývat úpravou podílů společnosti Rainbow Wisdom Investment, patřící pod čínský Citic, a Jaromíra Soukupa ve firmách Médea Group a Empresa Media, pod niž spadá i TV Barrandov. Čínský kapitál byl už tou dobou v Emprese a Médee přítomný.

Výsledkem této transakce, na kterou upozoronil server Hlídací pes, je navýšení podílu Citicu prostřednictvím Rainbow Wisdom Investment v agentuře Médea na 57 % z dosavadních 30 % a snížení podílu Jaromíra Soukupa na 43 %. Na druhé straně se Jaromír Soukup stal jediným vlastníkem Empresa Media, jak potvrdil v rozhovoru pro Forbes.cz.

V médiích si získala pozornost především první uvedená část této transakce. Jistě je významnou zprávou, že Jaromír Soukup přišel o většinu v mediální agentuře Médea, se kterou je posledních více než dvacet let neoddělitelně spojován. Už jen z toho důvodu, že se musí smířit s existencí partnera, který má na chod agentury vliv a může se podílet na jejím dalším směřování.

Na druhou stranu je třeba zkrotit představy o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Čínský vliv v ČR

Jaromír Soukup

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější