Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Špatně se učí, zlobí… Jedno teplé jídlo ve škole denně přitom dokáže s dětmi zázraky. Společnosti se tahle investice vyplatí

Naše země si nemůže dovolit ani jedno dítě, které má hlad. Foto: Unsplash
Naše země si nemůže dovolit ani jedno dítě, které má hlad. Foto: Unsplash

Komentář Jany Ustohalové: „Nedávno omdlely při vyučování dvě dívky. Když jsme zavolali záchranku, řekli nám lékaři, že byly dehydrované a hladové, že dva dny nejedly,“ vyprávěla autorce tohoto textu letos na jaře ředitelka jedné základní školy v Brně.

Dětí, jejichž rodiče si nemůžou dovolit zaplatit oběd ve školní jídelně, jsou jen v Brně stovky. V celém Česku statisíce.

Návrh poskytovat zdarma obědy ve školách a školkách, který už delší dobu prosazují sociální demokraté a teď s ním přišel premiér Andrej Babiš, ale opět vyvolal vzrušenou debatu. Zaznívá mnoho argumentů proti: proč by měly mít nárok i děti z bohatých rodin? Nebo proč by měli daňoví poplatníci platit vůbec nějaké obědy, když povinností každého rodiče je se o děti postarat? Je to jednoduché – prostě proto, že se to společnosti vyplatí. A taky proto, že neexistuje žádný důvod, proč by mělo hladovět jediné dítě.

Vláda spočítala, že by uskutečnění tohoto plánu vyšlo ročně na šest miliard korun. Pokud to srovnáme s tím, že podle odhadů stojí daňové poplatníky ročně korupce jen při veřejných zakázkách kolem padesáti miliard korun, pak je to racionálně vynaložená částka, která se Česku v budoucnosti vrátí z daní těch sytých dětí.

Mohlo by se totiž zdát, že se to týká jen pár procent nejchudších rodin. Ale podle statistik má hlad daleko víc dětí, než si dokážeme představit – třeba děti samoživitelů. Podle průzkumu Klubu svobodných matek jich polovina dostává alimenty nepravidelně nebo vůbec. Úřady přitom výživné započítávají do příjmů, přestože na účet rodičům nedorazí, takže kvůli těmto neexistujícím penězům často nedosáhnou na sociální podporu. A ani ta mimochodem není nijak vysoká.

Chudobou je ohrožená celá polovina rodin s malými dětmi – loni z výzkumu agentury Median vyplynulo, že obtížně vychází s penězi 43 procent z nich. To znamená, že se musí každý měsíc rozmýšlet, na čem ušetří. A často je to právě jídlo. Pokud totiž máte tři děti, vyjdou vás měsíčně obědy ve škole na skoro dva tisíce korun. Při čtyřech dětech jsou to bezmála dva a půl tisíce korun. To už je slušný zářez do rozpočtu i průměrné rodiny.

Nejdřív haldy papírů, pak oběd

Programy na obědy zdarma existují, ale ukazuje se, že stát není schopný podchytit zdaleka všechny potřebné. Vládní dotace jdou přes kraje, jenže právě ty, kde je nejvíc hladových dětí, o ně ani

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější