Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražský soud neohrozil zdraví ani ekonomiku, ale Babišovy sny o státofirmě

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Městský soud v Praze udělal vládě čáru přes rozpočet a zrušil opatření vyhlášená ministerstvem zdravotnictví. Reakce na rozsudek z obou hlavních center současné moci – tedy od premiéra a prezidenta – přitom svědčí o tom, že ani jeden z nich v lepším případě nechápe principy fungování demokratického právního státu, v horším je chce oslabit.

Podle soudu vláda neměla právo rozsáhle omezovat práva a svobody pouhým mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví. Zvlášť když tato omezení sama předtím zavedla svým usnesením podle krizového zákona a na ministerstvo je přesunula až dodatečně, nenápadně a bez vysvětlení.

Za velmi bedlivou pozornost stojí reakce ze strany premiéra i prezidenta. Oba v nich totiž přesouvají na soud zodpovědnost za ochranu obyvatel Česka před epidemií. A usvědčují se tak mimoděk z představ o fungování společnosti, které nemají nic společného s demokracií.

Miloš Zeman to prostřednictvím svého mluvčího řekl úplně otevřeně. „Soud na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky,“ tlumočil stanovisko hlavy státu Jiří Ovčáček.

Andrej Babiš na soud delegoval zodpovědnost o něco skrytěji, ale také dostatečně nápadně na to, aby to každý pochopil. „Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která v Česku zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme celou tu epidemii tak úspěšně zvládli,“ řekl premiér.

Nejde jen o to, že je to věcný nesmysl.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější