Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku – Adam Hecl. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od našich redaktorů a redaktorek.

V roce 2018 jsem si přečetl spoustu knih. Paradoxně je kupuji vždy, když vím, že bych měl šetřit, a nějak zpětně si nezřízené utrácení obhajuji tím, že je to dobrá investice. Naštěstí mám ale přátele, kteří jsou na tom stejně, a knihy mi půjčují. Jednu knihu jsem letos našel i v koši. A u toho si namočil ruku do něčí omáčky k burritu.

Knihu, kterou však chci doporučit v mém adventním okénku, jsem získal zcela čistou a důstojnou cestou.

Raději zešílet v divočině

Dílo publicisty Aleše Palána a fotografa Jana Šibíka je únikem. V osmi rozhovorech se šumavskými samotáři ukazuje, jak moc je možné vyhnout se dnes v Česku civilizaci a jak daleko až lze zajít ve snaze opustit svět kanceláří, složenek a rozvodů. Pro mě nejsilnějším příběhem je zpověď bratrů Klišíkových, dvojčat, která spolu žijí prakticky celý život. Vypadají stejně, jen jednomu chybí ruka. S civilizací je spojují pouze nákupy na místní benzínové pumpě. Rozhovor nese příznačný název – Kdybych byl jeden.

Foto: Adam Hecl, Deník N

Ne všichni jsou ale úplní samorosti. Roman Szpuk, první ze samotářů v knize, pracuje na meteorologické stanici na Churáňově a v noci chodí spát do nedalekého lesa. Naopak muž jménem Ruda, dlouholetý vegan, si postavil srub na samotě sám.

Obzvlášť inspirativní jsou dvě ženy-poustevnice.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější