Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Základní práva smí omezovat vláda, ne jeden ministr.“ Rozebrali jsme klíčový rozsudek, který zrušil zákazy

Foto: Deník N
Foto: Deník N

Městský soud v Praze svým včerejším rozhodnutím razantně vstoupil do vládního boje proti koronaviru. Shledal totiž čtyři nařízení ministerstva zdravotnictví, která omezovala základní práva občanů, nezákonnými. Přinášíme analýzu tohoto důležitého soudního rozhodnutí.

Soud se vymezil především proti kličce, která přehodila vydávaná omezení z vládní úrovně tvořená podle krizového zákona na jediný úřad a jediného člověka – ministerstvo zdravotnictví a jeho šéfa Adama Vojtěcha. Soud dal vládě čas do pondělí, aby ministerská nařízení uvedla do souladu s právem.

Kabinet na to zareagoval a během svého večerního jednání skutečně vrátil zákaz pohybu a maloobchodního prodeje do původního režimu, kdy je za ně zodpovědná vláda. Zároveň zákazy rozvolňuje rychleji, než původně plánoval.

Navrhovatel, právník Ondřej Dostál, ani soud nijak nerozporují skutečnost, že vláda má v mimořádných situacích možnost omezit základní práva a svobody. Dostál v návrhu i během řízení prohlásil, že nenapadá princip krizových opatření ani jejich přísnost, že ale trvá na tom, že musí být vydávána správně, a ne chaoticky a nezákonně (body 19 a 63 rozsudku).

Soud dokonce v rozsudku konstatuje, že opatření jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější