Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus a nemocnice v severní Evropě: „Jiné“ Švédsko má nejvíc pacientů na JIP i nejvyšší úmrtnost, naději budí Island

Island koronavirové pandemii zatím čelí bravurně. Otestoval už třetinu obyvatel a drtivá většina nakažených, 1502 ze 1789, se už uzdravila. Ilustrační foto: pxhere.com
Island koronavirové pandemii zatím čelí bravurně. Otestoval už třetinu obyvatel a drtivá většina nakažených, 1502 ze 1789, se už uzdravila. Ilustrační foto: pxhere.com

Srovnání vyplývá z oficiálních statistik Švédska, Islandu, Estonska, Dánska, Norska a Finska, které do grafů shrnul finský epidemiolog Markku Peltonen. Nejblíže skutečnosti je ve své bilanci Island – podařilo se mu otestovat už přes 13 % všech obyvatel.

Data, s nimiž Peltonen pracuje, zahrnují časové období od 11., respektive 20. března do včerejška, tedy 23. dubna. A vypovídají o dvou pro hodnocení pandemie klíčových oblastech:

Zaprvé o počtu pacientů, které kvůli diagnóze covid-19 hospitalizovali, se zvláštním zřetelem na jednotky intenzivní péče. Výsledkem je aktuální výpověď o kapacitě nemocnic v daném státě, a tedy i o jeho aktuálních možnostech epidemii úspěšně čelit.

A zadruhé – na základě bilance zemřelých – také o úmrtnosti, počtu zemřelých na milion obyvatel.

Island, král testů

K úplnému obrazu je zapotřebí připomenout, kolik má každý ze šestice hodnocených států obyvatel a současně kolik k dnešku potvrdil lidí nakažených SARS-CoV-2. Získáme tak počet potvrzeně nakažených na milion obyvatel a spolu s ním i hrubou představu o rozsahu epidemie v dotyčné zemi a možnost srovnávat. Jakkoli nedokonalou, protože v potaz se musí brát také to, jak moc se v daném státě testuje – čím víc testů, tím lepší povědomí o skutečném rozšíření nákazy.

Což je kategorie, kde je Island i díky svému nízkému počtu obyvatel, jen 364 tisíc, o míle napřed nejen před svými severoevropskými sousedy, ale i před celým zbytkem světa. Žádný stát neprovedl víc testů než Islanďané. Nejblíže jsou údaje z dánského regionu Faerské ostrovy. Ale je to o fous: souostroví k dnešku hlásí 132 165 testů na milion obyvatel, zatímco Island 132 142 – jen o 23 méně. Otestoval tedy přes 13 % všech svých obyvatel.

Žádný jiný stát na světě stotisícovku zatím nepokořil – a jen čtyři další země hlásí víc než 50 tisíc: Lucembursko, Bahrajn, San Marino a Malta (nejblíž islandskému údaji je pak britský region Falklandské ostrovy – 96 839).

Pro srovnání, u nás v České republice je to 19 123, a to jsme na tom relativně dobře; řada států se nevyhoupla přes deset tisíc a některé, jako třeba Senegal a Etiopie, dokonce ani přes stovku. Mimochodem, testujeme už plošněji než oceňovaná Jižní Korea. Jihokorejci sice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější