Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje kniha roku – Kirill Ščeblykin. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od jednoho z našich redaktorů nebo redaktorek.

Jan Werner-Müller: Co je populismus?

(slovensky Absynt-Kalligram, 2018; česky Dybbuk, 2018)

V současné politické debatě najdeme jen málo termínů skloňovaných tak často jako populismus. Po roce 2016, kdy USA a Evropa prošly hlasováním o brexitu, a po vítězství Donalda Trumpa se stal populismus pomyslným strašidlem obcházejícím Evropu. Přemýšlelo se nad důvody jeho vzestupu a způsoby, jak ho zastavit. Vzhledem k inflaci pojmu se hodí zastavit se a položit si otázku: „Co je to vlastně populismus?“

Slovenské nakladatelství Kalligram, které vzniklo na počátku devadesátých let, se zaměřovalo na intelektuální četbu a překlady maďarské literatury. Přes svůj status se potýkalo s finančními problémy až v roce 2015 dostali jeho zaměstnanci výpovědi. Na počátku roku 2018 oznámilo vydavatelství Absynt, které si svými publikacemi reportážní literatury mezitím udělalo jméno i v Česku, že značku přebírá.

Druhý život Kalligramu odstartovali noví vydavatelé s esejistickou řadou Skica. V ní vychází i překlad knihy Čo je populizmus německého politologa Jana-Wernera Müllera, který působí na Princetonské univerzitě. Překlad vychází z původní německé verze, která podrobněji rozebírá situaci v Evropě. (Kniha nedlouho poté vyšla i česky – pozn. red.)

Autor se, jak už z názvu knihy plyne, snaží vyrovnat s podstatou populismu. Začíná tím, co populismus není.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější