Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Británie vidí záblesky na konci tunelu, naději v boji s virem i velká pochybení. V království pomáhají i umírají i Češi

Zdravotníci a pacienti ve vchodu liverpoolské Aintree University Hospital během koronavirové krize v Británii, 23. dubna 2020. Foto: Phil Noble, Reuters
Zdravotníci a pacienti ve vchodu liverpoolské Aintree University Hospital během koronavirové krize v Británii, 23. dubna 2020. Foto: Phil Noble, Reuters

Britská vláda už několik dní veřejnost urputně přesvědčuje, že na konci koronavirového tunelu jsou vidět „záblesky světla“. Stabilizuje se a klesá počet nemocničních hospitalizací. Jednotky intenzivní péče mají k dispozici dostatek ventilátorů pro pacienty s nejvážnějším průběhem choroby covid-19.

Vládní optimismus však zakrývá hned několikeré selhání: zdravotnický personál ošetřující nakažené nemá dostatek osobních ochranných pomůcek. Británii se nedaří výrazně zvýšit každodenní počet testů, vázne jejich organizace. A tisíce lidí umírají v důsledku pandemie mimo nemocniční zařízení, aniž by se lékaři byť jen mohli pokusit zachránit život.

Podle zjištění Deníku N jsou mezi oběťmi i pacienti ze zhruba statisícové komunity občanů ČR žijících v Británii.

Nedostatek i základních pomůcek preventivní ochrany na jednotkách intenzivní péče potvrdily v rozhovorech pro Deník N rodiny českých lékařů pracujících pro britský státní zdravotnický systém (NHS).

„Manžel je dneska znovu v práci, ale popravdě se mu tam moc nechtělo. Nemocnice sice zvládá pacienty s nemocí covid-19 bez problémů, ale o víkendu už začali recyklovat použité ochranné pláště, navíc poněkud chaotickým způsobem. Samozřejmě to zvyšuje obavy o bezpečnost nejen všech v nemocnicích, ale i rodin doma,“ postěžovala si v e-mailu spolupracovníkovi Deníku N manželka českého anesteziologa, který pracuje v jedné z anglických nemocnic.

Sám český lékař nechce s novináři hovořit – nechce kritizovat britskou vládu. Promarnila prý zbytečně lidské životy tím, že nepřistoupila k restrikcím veřejného života v Británii mnohem dříve.

Jinou zkušenost má však česká zubařka Markéta, která pracuje na specializované klinice pro hendikepované obyvatele z pečovatelských domů v Bournemouthu. Pacienty ošetřuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější