Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O dlouhých frontách, naštvaných seniorech a odkrvených rukou. Byli jsme u startu obřího testování

V Česku začalo velké testování dobrovolníků. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V Česku začalo velké testování dobrovolníků. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku se ve čtvrtek rozjelo masivní testování dobrovolníků, které má odpovědět na otázku, kolik lidí se už setkalo s koronavirem a vytvořilo si proti němu protilátky. Velký zájem veřejnosti organizátory zaskočil. Před odběrovými stany se hned ráno vytvořily dlouhé fronty o stovkách lidí. „Přijďte zítra, dnes už se na vás nedostane,“ omlouvali se medici už na začátku testovacího maratonu zájemcům stojícím na konci řady. Byli jsme u prvních momentů studie, která svým objemem nemá v tuzemsku obdoby.

Je půl deváté ráno, za chvíli startuje ostrá část obří studie, na jejímž konci bude za týden zhruba 27 tisíc lidí otestovaných na přítomnost protilátek proti koronaviru. Možná se ale vše stihne ještě dřív. Alespoň by tomu napovídaly první momenty akce, které ukázaly velký zájem o testování.

Před Kateřinskou zahradou na pražském Albertově se tvoří fronta už od časného rána, plachty odběrových stanů se přitom pro první zájemce otevírají až v deset. Lidé stojí podél zdi obepínající park, někteří se opírají o hůlky, jiní si prozřetelně přinesli skládací stoličku. Povídají si, čtou, luští sudoku. Čekají, zda se na ně dnes vůbec dostane.

„Člověk neví, jestli to nenosí nepozorovaně, proto jsem přišel. Tak by mělo být prověřené celé obyvatelstvo. Já o svých chorobách vím, o tomhle ale neví nikdo. Přijde mi to důležité,“ říká devětaosmdesátiletý pan Lauda. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

K testování na tomto stanovišti organizátoři pozvali lidi starší šedesáti let – aby nehrozilo, že se nakazí od mladších, a aby mohli počkat, než přijdou na řadu, v bezpečí oploceného parku. Od tří hodin do osmi večer bude testovací místo patřit dětem a mladým lidem do osmnácti let.

„O testování jsem se dozvěděla v televizi a v rozhlase a chci vědět, jestli už konečně můžu být puštěná ven, protože mě celá rodina hlídá, abych nevystrčila paty z bytu,“ směje se jedna ze zájemkyň, paní Meda. „Jsem přesvědčená, že jsem to už měla, protože jsem začátkem února ležela s chřipkou a bylo mi zle,“ dodává. „Já jsem taky kašlala, navíc mi na to zemřel kamarád, tak jsem si řekla, že na studii musím jít,“ vysvětluje svou účast další žena, paní Michková.

Klikatá fronta na pražském Albertově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Uvnitř parku, úplně na začátku fronty, už od čtvrt na osm čeká na otevření stanu osmašedesátiletá Eva Handlová. „Doma učím dva vnuky, a protože už chtějí jít do školy, chtěla bych vědět, jak jsme na tom. Kdybych neměla protilátky a oni se vrátili do školy, museli bychom se nějak oddělit. Ideální by bylo, kdybychom zjistili, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější