Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skoro polovina Američanů přišla kvůli nákaze o práci nebo část platu. Mnozí nevědí, jak zaplatí účty

Ilustrační foto. Foto: Ahmed ElHusseiny, Flickr CC BY-SA 2.0
Ilustrační foto. Foto: Ahmed ElHusseiny, Flickr CC BY-SA 2.0

Miliony Američanů zažívají prudký propad příjmů kvůli škodám, které na hospodářství páchá nákaza covid-19. Jedním z mála odvětví, která naopak nabírají nové pracovní síly, jsou poskytovatelé základních potřeb. Práce u nich je ale nebezpečná a špatně placená.

Koronavirus si nevybírá a tvrdě zasahuje i donedávna bující části amerického hospodářství.

V Texasu ropné společnosti raději vyplácejí odstupné svým zaměstnancům, než aby hledaly místo pro nové vrty. V Montaně se naleziště zavírají a snižují se mzdy. Ještě před pár měsíci se přitom Spojené státy staly poprvé za několik desítek let největším světovým producentem ropy.

Covid-19 ale radost zhatil. Utlumené hospodářství ropy nepotřebuje tolik, a tak její cena klesá. Tento týden cena té texaské, WTI, světu vyrazila dech – klesla totiž pod nulu, do záporných hodnot. Prodejci tedy platili kupujícím za to, že si od nich surovinu vezmou. Těžaři dokonce mluví o tom, že jim na pomoc bude muset přispěchat vláda.

Ropný průmysl zaměstnává v USA deset milionů lidí. Jeho potíže tedy pocítí nejrůznější další odvětví.

I bez toho ale krize už natvrdo zasáhla do života Američanů. Skoro polovina dospělých přišla o práci nebo část platu. Potravinovým bankám se kvůli náporu krátí zásoby. Generace mileniálů možná opět ztratí, co se jí podařilo získat od minulé krize.

„Přijdu o všechno?“

Tamara Holteyová přišla o své místo den poté, co na něj nastoupila. Pracovala jako účetní nedaleko texaské metropole Houstonu.

„Pořád na to musím myslet: Přijdu o svůj dům? Přijdu o všechno?“ zoufala si v deníku New York Times devětadvacetiletá Texasanka. Plány mít děti s manželkou zatím odložily.

Holteyová teď tráví dny odpovídáním na pracovní inzeráty. Spolu se ženou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější