Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Vokřál: Z podpory KSČM nejsem šťastný. Ale když vidím, jak se chová Okamura, zaplaťpánbů za Filipa

Někdejší brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál. Foto: ČTK
Někdejší brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál. Foto: ČTK

Místopředseda ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál říká v rozhovoru pro Deník N, že vedení není připraveno obětovat Babiše, i když tím hnutí ztrácí koaliční potenciál. „Není tam vůle. Nemyslím si, že by vláda fungovala špatně. Podařila se řada věcí a nemyslím, že by předchozí vlády byly nějak výrazně lepší,“ říká Vokřál.

Bývalý primátor Petr Vokřál teď usedá v opozičních lavicích brněnského zastupitelstva. Ačkoliv hnutí ANO, jehož je místopředsedou, komunální volby vyhrálo, ostatní strany jej obešly a sestavily koalici bez něj. Městu tak vládne ODS s primátorkou Markétou Vaňkovou společně s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Vokřál, který před vstupem do politiky působil jako manažer odpadové firmy A. S. A. ve Vídni, sice říká, že má několik nabídek z byznysu, ale v politice zřejmě hodlá zůstat. Za dva roky jsou totiž krajské volby, a pokud by kandidoval na hejtmana, má díky své popularitě funkci prakticky jistou.

„O mojí kandidatuře se v hnutí bavíme. Ale zatím to není uzavřené, je to jedna z alternativ,“ říká Vokřál s tím, že vítězství hnutí ANO v Brně nebylo zdaleka jisté. „Není to pražská kavárna, ale brněnská kavárnička. Voliči jsou tady jiní než v Ostravě nebo Ústí nad Labem. Věděl jsem, že jako primátor jsem schopen značce hnutí přidat možná jedno dvě procenta,“ myslí si Vokřál.

Jako primátor jste se mnohokrát vymezoval proti komunistům, sám o sobě říkáte, že jste zarytý antikomunista. Je pro vás jako místopředsedu hnutí ANO přijatelné, že vláda je závislá na hlasech KSČM?

Šťastný z toho nejsem, to jsem říkal mnohokrát. Ale je otázka, jaké jsou jiné alternativy. Kdyby byla vláda závislá na podpoře KSČM a SPD zároveň, už by to pro mě bylo nepřijatelné, to říkám na rovinu.

Takže jít s jedním čertem je ještě v pořádku, ale se dvěma už ne?

Vláda funguje a s ČSSD zatím má šanci fungovat. Uvidíme, jak to bude do jejich sněmu a po sněmu. Prostě vznikla vláda, která může fungovat díky podpoře komunistů. S komunisty bych do toho třeba v městském zastupitelstvu nikdy nešel. Ale je to daň za rozložení politických sil a za neochotu ostatních bavit se s Andrejem Babišem. Na druhou stranu, když vidím, jak se chová Tomio Okamura a jak se relativně racionálně chová Vojtěch Filip, ještě zaplaťpánbů za Filipa.

Není toto uvažování jen technokraticko-manažerský přístup k vládnutí?

Kdybych byl čirý technokrat, naopak řeknu:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější