Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kreativní účetnictví ministryně Schillerové: k bilionové státní pomoci přičítá stovky miliard od bank, vyplatil se zlomek

Foto: Facebook Aleny Schillerové
Foto: Facebook Aleny Schillerové

Ministryně financí v České televizi a následně na sociálních sítích oznámila, že vláda už napumpovala do české ekonomiky kvůli koronaviru 1,2 bilionu korun. Tuto astronomickou částku odmítla opozice i část veřejnosti s tím, že proklamace neodpovídá realitě. Prošli jsme jednotlivé výdajové položky a ověřili jsme, jak si stát skutečně vede.

„Tak já jsem to dneska nechala spočítat, úplně veškerou pomoc, kterou vláda už vlastně napumpovala do ekonomiky, a je to 1,2 bilionu korun, což odpovídá 20,7 % HDP. A řadí nás to prostě mezi země, které nejvíc podporují ekonomiku z pohledu jednotlivých zemí Evropské unie,“ řekla v úterý v České televizi ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Strážkyně státní kasy si následně vzala na pomoc přehled opatření, kterými měla vláda ekonomice již pomoct.

Čísla v tabulce jsou skutečně impozantní, celkově alokovaná pětina domácího HDP je bezprecedentním balíkem, který česká vláda chce do národního hospodářství přinést. Tvrzení Schillerové ale není ani zdaleka přesné.

Záruky za téměř bilion

Česká vláda do ekonomiky přímo nalila zlomek z celkové sumy. Drtivou většinu z objemu představeného balíčku totiž tvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Ověřili jsme

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější