Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vaše dítě je gay, zabijte ho. Vítejte v ruském Čečensku

Desítky lidí byly v Čečensku zavražděny jen proto, že neodpovídaly představě vůdce o tom, co to je tradiční orientace. Zdroj: Welcome to Chechnya
Desítky lidí byly v Čečensku zavražděny jen proto, že neodpovídaly představě vůdce o tom, co to je tradiční orientace. Zdroj: Welcome to Chechnya

Bylo to koncem března roku 2017. Na počátku byl jeden policisty zadržený mobil plný jmen. A pak už se z Čečenska začalo ozývat volání o pomoc. A ozývá se dodnes. Vraždění gayů v Čečensku nekončí.

Mladík ve videu má oči vykulené, a když jeho kamaráda muži v uniformách kopou, fackují a strkají, ani se nehne. Jako by si myslel, že je neviditelný, když se nebude ševelit. Jenže najednou přiletí facka i na jeho tvář.

„Co jste tady dělali?“ řve vousáč s bicepsy jako medicinbaly v uniformě, jejíž přesnou podobu nelze ve tmě rozeznat. „Kam jsi ho líbal?“

„To on mě zkoušel líbat,“ špitne hoch a ví, že buď se teď za každou cenu pokusí zachránit jen sebe a svalí všechnu vinu na přítele, nebo mají velký malér oba. Druhá možnost je pravděpodobnější.

„Já ne, přísahám…,“ snaží se ale i první mladík.

Svalnatci mu nevěří. „Líbal jsi ho!“ křičí na něj. Pěstmi ho bije ten nejnaštvanější. „Přišli jsme tě zabít!“ zazní v jednu chvíli z úst dalšího ochránce čečenských tradic. Paprok ten, kdo držel v rukách telefon a natáčel video, se rozhodne taky si bouchnout. Zapojí se do ztrestání hříšníků a na záběrech je pouze jakási změť těl, a tma.

Tak začíná film amerického režiséra a novináře Davida France Vítejte v Čečensku. Ne, není hraný, ale dokumentární. A tahle scéna zobrazuje tolik násilí a nenávisti, že běžný divák odvrací zrak.

Videa použitá ve filmu jsou zároveň důkazním materiálem svědčícím o páchání těžkých zločinů na každém, kdo byl označen za gaye. Ať už jím skutečně byl, či nikoliv. Stačilo málo… I proto jsou obličeje aktérů změněny speciální technikou tak, aby je nebylo možné identifikovat – původních dvacet dva tváří je překryto tvářemi dobrovolníků z řad LGBT komunity v New Yorku. Tato metoda umožnila zcela uchovat emoce aktérů snímku, ale naprosto změnit jejich podobu. Až na jednu výjimku, o které ještě bude řeč.

Čečenští chlapci „přichycení“ v autě. Video zachytili LGBT+ aktivisté. Zdroj: Welcome to Chechnya

Lov začal v březnu 2017

Operace, která nemá ve světě obdoby, byla zahájena na jaře roku 2017. Tehdy se k aktivistům ruské LGBT komunity dostaly kusé informace o tom, že v Čečensku se děje něco hodně znepokojivého. Začal tam lov na gaye. Nejdříve mizeli chlapci, později došla řada i na ženy a dívky.

Svědectví, která začali ruští gayové a lesby shromažďovat,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kavkaz

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější