Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roušky jsou už povinné v celém Německu! Jak funguje 16 „Němecek“ během krize i mimo ni

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Míváme ve zvyku dívat se na našeho západního souseda jako na jednu zemi, ve které všude platí všechno stejně. Přitom je to velký omyl. Německo není jedno, ale má šestnáct různých variant. Tedy přesně tolik, kolik má spolkových zemí. A ty se v některých případech dost zásadně liší. Existuje celá řada dobrých důvodů, proč tomu tak je. Ale najde se pochopitelně i dost případů, kde tento německý federalismus dře a člověk by si nad ním ukroutil hlavu. Tak třeba v kombinaci s koronavirem není úplně funkční.

Sami Němci si zvykli, že to s jejich šestnáctitvářnou republikou není vždycky ono.

Kdo se kupříkladu se svým školou povinným dítětem přestěhoval třeba z Bavorska do Berlína, musel se spolu s ratolestí seznámit s úplně jiným školním systémem. Školák z Bavorska se patrně bude v berlínské škole nudit, zatímco v opačném případě dostane nebohé dítě z metropole v bavorském školním systému slušnou nakládačku. Vnitroněmecká srovnání ukazují, že bavorské maturitní zkoušky jsou nejnáročnější. Navíc matematika je pro mladé Bavory povinným maturitním předmětem. To v Berlíně se jí žáci u závěrečné zkoušky obávat nemusejí.

Rozdílů mezi spolkovými zeměmi je hodně. Země samy rozhodují vedle vzdělávání o kultuře.

Ústava jim garantuje možnost přijímat vlastní zákony.

Plánování a rozvoj je také plně v jejich pravomoci.

Existují zemské policie, které mají jinak barevné uniformy a auta. I když se už postupně prosazuje modrá na úkor zelené.

Někdy je opravdu těžké pro někoho, kdo se na Německo dívá zpoza hranic, se v tom federálním guláši vyznat. A někdy i pro toho, kdo v něm žije.

Vítejte v Porýní-Falci. Foto: Julia Seeliger, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Slabiny německého federálního systému se jasně ukázaly po útoku islamisty Anise Amriho na berlínský vánoční trh v prosinci 2016. Zatímco se terorista se svými úmysly pohyboval po celém Německu, jednotlivé spolkové země a jejich bezpečnostní úřady si informace o něm nepředávaly v dostatečné míře. Více centralizace by lepšímu dohledu prospělo.

Koronavirus a šestnáct (hodně podobných) receptů, jak na něj

Pandemie koronaviru je také zatěžkávací zkouškou pro německé státní uspořádání. Zatímco spolkový ministr zdravotnictví (rozuměj celého Německa) může nařídit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější