Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na nic se mě neptali, zdůvodnil Mynář, proč poslancům nepřišel vysvětlovat čínský dopis pro Kuberu

Kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se odmítl zúčastnit jednání zahraničního výboru Sněmovny, jehož členové po něm chtějí vysvětlit původ výhrůžného dokumentu s čínským razítkem, který se našel ve věcech zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Mynář svou neúčast vysvětluje tím, že se poslanci na nic neptali. Podle informací Deníku N právě kancléř vznik dokumentu inicioval. „Vaše dotazy nedávají jiný smysl než manipulovat fakty,“ vzkázal redakci.

Zahraniční výbor Sněmovny i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se několik týdnů snaží zjistit více informací o původu a účelu výhrůžného dokumentu, který byl nalezen ve věcech zesnulého předsedy horní komory Jaroslava Kubery. V dopise s razítkem čínské ambasády a adresou Hradu stálo, že pokud Kubera odjede na Tchaj-wan, budou české firmy v Číně platit. Obsah mimo jiné znepokojil vdovu po Kuberovi natolik, že o dokumentu informovala ochranku.

Jak upozornil Deník N, vznik dokumentu inicioval kancléř Mynář a několikrát o něm jednal se zástupci čínské ambasády. To je také důvod, proč chtěli poslanci i Senát odpovědi na řadu nejasností, které kolem dokumentu jsou. Například se doteď neví, proč dokument adresovaný Hradu skončil u Kubery. Poslanci také po kancléři žádali korespondenci mezi Hradem a čínskou ambasádou, aby se objasnily kroky prezidentovy kanceláře.

V úterý však do Sněmovny přišel od kancléře jasný vzkaz, že pozvání poslanců, aby mohl záležitost vysvětlit, odmítá. „Zahraniční výbor se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější