Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nouzový stav s dubnem zřejmě skončí, Babiš jej prodlužovat nechce. Bude to katastrofa, varuje Hamáček

Tisková konference vlády po jednání 15. března. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Tisková konference vlády po jednání 15. března. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš v televizi Prima naznačil, že by v Česku mohl skončit stav nouze na konci dubna, tedy podle dříve schváleného termínu. Další prodloužení podle Babiše nepodporují ministři jeho vlády za hnutí ANO. Naopak sociální demokraté, jak se vyjádřil předseda vlády, by chtěli nouzový stav prodloužit až do května.

Premiér Babiš zadal v pondělí členům vlády úkol, aby se zamysleli, jak s případným dalším prodloužení stavu nouze v zemi naložit. Ten vláda v České republice zavedla od 12. března v souvislosti se šířením koronaviru. Babiš dnes oznámil, že ministři za hnutí ANO prodloužení nouzového stavu odmítají.

Proti postoji premiéra Babiše se postavil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vůči předsedovi vlády, v níž je sám vicepremiérem, se ohradil zcela veřejně na sociálních sítích.

„Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat. Zadám na ministerstvu vnitra pokyny k přípravě ukončení centrální distribuce ochranných pomůcek ke 30. dubnu s tím, že se od 1. května budeme řídit všichni standardním postupem podle zákona o zadávání veřejných zakázek a kompetenčního zákona. To znamená, že (ministerstvo) zdravotnictví zabezpečí ochranné pomůcky i testování, kraje a ostatní instituce si zajistí materiální i personální kapacity,“ uvedl Hamáček.

Na Twitteru pak uvedl, že dodávky (ochranných pomůcek) od českých firem nebudou stačit. „Bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější