Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Největší oslava narozenin na světě: Králův den v Nizozemsku

Řada obyvatel Amsterdamu vyráží slavit Králův den na některý z místních kanalů. Samozřejmě v oranžovém. Foto: Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0)
Řada obyvatel Amsterdamu vyráží slavit Králův den na některý z místních kanalů. Samozřejmě v oranžovém. Foto: Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0)

Oranžové šílenství, i tak se dá popsat nejoblíbenější nizozemský svátek, Králův den. Všichni si oblečou něco, nejlépe všechno, v barvě své oranžsko-nasavské dynastie (pamatujete si z dějepisu na Viléma Oranžského, jednoho z vůdců nizozemské revoluce v 16. století?) a vyrazí do ulic, které se na den změní v jednu velkou pěší zónu. Celá sláva připadá na 27. duben, tedy v případě, že se nejedná o neděli, jinak se svátek přesouvá na sobotu. Letos to je pondělí, koronavirová pandemie ale Nizozemce o jejich milovanou tradici připraví.

V Nizozemsku snad není místo, které 27. dubna Králův den neslaví. Ještě nedávno to byl Královnin den a slavil se 30. dubna, po abdikaci královny Beatrix v roce 2013 se ale posunul o tři dny dopředu a přejmenoval. Jinak se ale nezměnilo nic, nejoranžovější den už je tak slavný, že se na něj sjíždějí i statisíce turistů a hotely jsou beznadějně vyprodané.

Od Princeznina dne ke králi

Začátky celé slávy sahají do konce 19. století. 31. srpna 1885 nabídla královská dynastie lidu Princeznin den, aby si trochu vylepšila svou klesající popularitu. Malá princezna Wilhelmina, jejíž narozeniny se slavily, se ale už v roce 1890 coby desetiletá stala královnou, a následující léto se proto slavil Královnin den, Koninginnedag. Pak následovaly hned dvě další královny, Juliana a už zmíněná Beatrix.

Právě Juliana přesunula svátek oslavy svých narozenin na 30. duben a Beatrix v její tradici pokračovala, narozeniny má totiž v lednu, což pro oslavy ve studeném Nizozemsku není zrovna ideální. Změna s nástupem Beatrixina syna Willema-Alexandra je spíše kosmetická, posun o tři dny (kdy má král skutečně narozeniny) a vynechání pár písmen v názvu, který zní nyní Koningsdag (Králův den).

Říká se, že právě gigantické oslavy Králova dne učí už nizozemské děti slavit aspoň s určitou rozvahou. Jinak by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nizozemský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější