Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Malý Vítek nakonec přerostl dva metry. V karanténě hodně jí a nabírá svaly na životní výzvu zvanou NBA

Talentovaný basketbalista Vít Krejčí. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Talentovaný basketbalista Vít Krejčí. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Zídek, Jiří Welsch, Jan Veselý a Tomáš Satoranský. Pouze tito čtyři Češi si zahráli NBA. Do vybrané společnosti nejlepších basketbalistů by se už brzy mohl zařadit i Vít Krejčí, který se přihlásil do draftu. Devatenáctiletý rozehrávač španělské Zaragozy popsal Deníku N své plány.

Více než dvoumetrový teenager se narodil ve Strakonicích, kde ho od prvních krůčků vedl otec Vít. „Taťka trénoval mou starší sestru a já chodil s nimi. Když už jsem chtěl hrát s klukama, musel jsem do Písku, protože klučičí tým ve Strakonicích nebyl. Pamatuju si, že jsem byl úplně malinký a už běhal s míčem,“ vzpomíná Krejčí na začátek své cesty, která míří do nejlepší basketbalové ligy na světě.

Do dvacet kilometrů vzdáleného Písku začal malý Vítek dojíždět v šesti letech. „Trénoval jsem tam s týmem ze začátku jednou nebo dvakrát týdně a k tomu jsem měl každý den s tátou doma individuální tréninky,“ popisuje současný nejmladší český reprezentant, kterému jen těsně unikla nominace na loňské mistrovství světa v Číně, ze kterého se Češi vrátili jako šestý nejlepší tým.

Krejčí už v dětství přeskakoval kategorie. V Písku hrál obvykle s hochy, kteří byli o dva roky starší, někdy proti němu nastupovali i o pět let starší soupeři.

V zápasech proti fyzicky vyspělejším protivníkům se Krejčí naučil dovednostem, které z něj udělaly hráče s potenciálem pro NBA. „Pro ty, kteří se fyzicky vyvíjejí později, je to nejlepší, protože musí v mládí vymýšlet na hřišti jinou taktiku, jak se prosadit. Kdybych byl velký a silný od dětství,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Basketbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější