Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z akčního manažera muž v ústraní. Babiš se tři týdny neukázal na tiskovce, dotazům čelí jen ministři

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Premiér Andrej Babiš v poslední době zcela přestal vystupovat na vládních tiskových konferencích. A to v době, kdy jeho kabinet oznamuje historicky největší finanční impulzy do hospodářství nebo obhajuje nutnost zákazů ovlivňujících každodenní život. Ačkoli jeho vláda jedná několikrát týdně, Babiš se na tiskovce neobjevil od konce března. Jeho kolegové premiérovým absencím nepřikládají význam, experti však usuzují, že jde spíš o cílený taktický ústup do ústraní.

Vláda Andreje Babiše (ANO) po svém pondělním jednání ohlásila navýšení schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun. Zda jde o konečný účet, je velmi těžké odhadnout, již nyní se ale zdá, že v roce 2020 skončí Česko v historickém deficitu. Vláda také představila další opatření pro podnikatele.

Minulý týden zase kabinet prezentoval pět fází postupného uvolňování tvrdých zákazů a nařízení kvůli boji proti nemoci covid-19.

U obou těchto významných momentů chyběl předseda vlády. Nedostavil se na tiskové konference, které jsou jedním z klíčových zdrojů informací pro veřejnost i média. Nešlo přitom o výjimku: již s blížícím se koncem března začal premiér některé brífinky vynechávat. Konkrétně se těchto vystoupení nezúčastnil 23. a 26. března. To byl vzácný obrázek, protože z jednadvaceti březnových tiskových konferencí byl předseda vlády hned na osmnácti.

Naposledy Babiš na tiskovce vystoupil 30. března. Od té doby jeho vláda jednala sedmkrát, premiér k pultíku nedorazil ani jednou. I když se zasedání prostřednictvím videokonferencí účastní a jeho tým z nich pořizuje fotky na sociální sítě, veřejně se premiér dotazům médií nevystavuje.

Tento přístup ostře kontrastuje s dřívějším Babišovým chováním. V začátcích epidemie prakticky nevynechal jedinou příležitost, kdy by mohl být vidět na veřejnosti – byl na všech tiskových konferencích i vystoupeních po jednání se zástupci nemocnic, hygienických stanic, hejtmany a dalšími. Na nich se Babiš prezentoval jako akční manažer; na jedné tiskové konferenci řekl, že osobně rozveze ochranné pomůcky zdravotníkům. Následně se však ukázalo, že jich není dostatek.

Babiš v tom, že je teď vidět méně než jeho vládní kolegové a podřízení, problém nespatřuje. „Když jsem mluvil na tiskovkách, tak jste mě kritizovali, že se tam producíruju, teď tam moc nechodím. Měl jsem nějaké projevy, v neděli mám to Čau lidi, takže nemám problém,“ řekl Babiš v České televizi.

Premiéra na tiskových konferencích zastupují zejména jeho vicepremiéři za hnutí ANO. Tedy ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček a také ministryně financí Alena Schillerová.

Premiér to vzal na sebe

Podle jakého principu chodí ministři k pultíku? „Klíč je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější