Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pandemie koronaviru je hrůzostrašná, ale na svou příležitost čekají mnohem ničivější nemoci, říká oxfordský profesor

Na mezinárodní úrovni v současnosti nespolupracujeme ani tak jako v roce 2008 během finanční krize. Foto: David Fisher
Na mezinárodní úrovni v současnosti nespolupracujeme ani tak jako v roce 2008 během finanční krize. Foto: David Fisher

Na rizika pandemie ve svých textech Ian Goldin upozorňoval už roky před covid-19. Varování expertů prý ale nebyla kvůli samolibosti světových vlád vyslyšena. Systémovým rizikům globalizace stále dostatečně nerozumíme, a zatímco je současná krize děsivá, ta další může být podle oxfordského profesora mnohem horší. Jediné efektivní řešení se přitom skrývá v globální spolupráci, vysvětluje Goldin.

Ve veřejné debatě se občas objevují tvrzení, že současná pandemie svět překvapila a zaskočila nepřipravený. To ovšem vaše texty vyvrací, před pandemií a jejími dopady jste sám opakovaně varoval. Můžeme se vůbec ještě schovávat za argument, že jsme to nečekali?

Je to chabá výmluva. Rozhodně jsme to čekat měli. Ve svých textech na to každoročně upozorňuji už od roku 2010 a konkrétně tohle riziko detailně rozebírám ve své knize Butterfly Defect z roku 2014. Popsal jsem s v ní nevyhnutelnost podobné pandemie i to, že povede k další globální ekonomické krizi.

A nebyl jsem to rozhodně jen já. Experti na pandemie nás varovali opakovaně, ale byli jsme vůči tomu lhostejní. Mohla za to samolibost vycházející z toho, že jsme zvládli předchozí pandemie jako SARS nebo ebolu. Pandemii takového rozsahu jsme navíc nezažili od roku 1918. Získali jsme tak dojem, že v téhle oblasti už zkrátka děláme dost. Zvládání podobného problému nenahrává ani skutečnost, že se většina vlád orientuje pouze na krátkodobé cíle.

Současná situace rozhodně předvídatelná byla, a co víc, opravdu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější