Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pithart: Je čas nového rozjímání nad světem, ve kterém bychom napříště rádi žili

Svět jako by se náhle a najednou vysvlékal ze starých kůží, aniž tušíme, jaké nové na něm narostou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Svět jako by se náhle a najednou vysvlékal ze starých kůží, aniž tušíme, jaké nové na něm narostou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Esej Petra Pitharta: Jsou časy utahování a časy uvolňování; jsou časy, kdy lidská srdce přetékají solidaritou, ale také časy živočišného sobectví; jsou časy vydělování, vymezování, ohraničování a opevňování, ale také časy objevování nových průduchů, nového propojování.

Je čas nových spojenců, struktur i spojení, ale může přicházet také čas nových nepřátel. Jsou časy rutiny a časy vynalézání, improvizací.

Dnes žijeme všechny tyto časy jakoby zároveň, protože poprvé v naší paměti se změny týkají úplně všech lidí na planetě Zemi. Ale na mnoho způsobů. Bojujeme s neznámou hrozbou všude jinak, protože nás zastihla každého v jiné situaci, s jinou zkušeností.

Tak se stalo, že se svět a lidstvo obnažuje ve svých úplně nových, neznámých podobách. Zranitelnějších i silnějších.

Svět jako by se náhle a najednou vysvlékal ze starých kůží, aniž tušíme, jaké nové na něm narostou. Jaké budeme podporovat, jakým se budeme bránit.

Přál bych nám, aby ta kůže zůstala citlivá, neokorávala, začínala a končila ochranou slabších a nemocných. Jako kdysi křesťanství, ale i mnohé jiné víry. Aby se pak tenhle nový svět od soucitu – tohoto základního instinktu – neodklonil znovu k překotnému a zbytečnému vyrábění věcí a hromadění bohatství…

Otřesený svět lidí

Jak se k nám vir jednou pomalu plížil a podruhé nás přepadl jako hladový dravec, jak se to dálo v různý čas, v různých zemích, státech, regionech, režimech, mentalitách, po starých či mladých, zdravých či nemocných, vyjevilo se, jak jsme přes všechny pokroky i zvrhlosti globalizace různí, ještě rozmanitější, než se zdálo.

Různí, až to bolí, jak jsme každý jiný. Jak jinak reagujeme, vy i já, lidé, generace, sousedé, farníci, ti od nás a ti odjinud, z našeho kraje, regiony, režimy, politici. Jako by nás navštívila ne jedna, ale mnoho nemocí a ty nás vyzvaly k jiným možnostem uzdravení. Nabídly nám bezděky také naději na možnost opravit zítra a pozítří náhle otřesený svět lidí.

Nic víc, jen nabídly. Protože si musíme dát pozor na to, jak mezi námi zároveň

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější