Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šest dní, které Čína trestuhodně promrhala. Přibývají hlasy, aby Peking nesl odpovědnost

Mladá žena v roušce na zastávce v kanadském hlavním městě Ottawa. Foto: Mansur Omar, Unsplash
Mladá žena v roušce na zastávce v kanadském hlavním městě Ottawa. Foto: Mansur Omar, Unsplash

Teorie o tom, že virus SARS-CoV-2 pochází z laboratoře ve Wu-chanu, není podepřena důkazy. To, že Peking nákazu dlouho tajil a přispěl k jejímu šíření, je fakt.

Ve Wu-chanu funguje virologický institut, který roky zkoumal koronavirus na netopýrech. A stojí jen několik kilometrů od trhu se zvířaty, který je podezřelý jako zdroj šíření koronaviru SARS-CoV-2.

Tento fakt vyvolal spekulace a konspirační teorie o tom, jak Čína vyvinula biologickou zbraň a vymklo se jí to z rukou, nebo jak se někdo virem nakazil a šířil ho dál. K tomuto tvrzení však neexistuje žádný důkaz.

Když „netopýří žena“, jak přezdívají Š’ Čeng-li z wuchanského virologického institutu, porovnala vzorky pacientů s těmi staršími z laboratoře, neshodovaly se. Zatím není důvod myslet si, že viroložka z Wu-chanu nemluvila pravdu a její laboratoř skutečně nese zodpovědnost za pandemii covid-19.

(Všechny články Deníku N ke koronaviru najdete tady.)

Promrhaných šest dní

Přesto stále přibývá výzev, aby byla Čína vyšetřovaná pro odpovědnost za šíření koronaviru. Otázky vyvolávají zejména první dny, kdy totalitní komunistický režim novou nákazu tajil a ty, kdo o ní mluvili, zastrašoval.

Podle zjištění zpravodajské agentury AP nejvyšší čínští představitelé šest dní věděli, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější