Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice jako lákavý terč pro hackery: rizikem jsou flešky i freemaily lékařů

Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock
Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Zdravotníci musejí kvůli přibývajícím kyberútokům změnit svoje návyky. Na rozdíl od některých jiných zranitelných institucí měly totiž nemocnice k této oblasti poměrně benevolentní přístup. IT odborníci pro Deník N upozorňují, kde mohou mít v ochraně sítí největší díry.

Série útoků hackerů na velké nemocnice z minulého týdne naplnila předchozí varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který upozornil na mimořádné nebezpečí. V minulých dnech zaznamenaly pokusy o kyberútok například Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Ostrava, Nemocnice Pardubického kraje nebo Karlovarská krajská nemocnice. Všem se podařilo napadení odrazit.

Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje, že nemocnice musí kvůli kyberútokům přijmout nová bezpečností opatření. „Hrozba je vážná, my ji nijak nepodceňujeme. Jediné, co můžeme dělat, je připravit se,“ řekl šéf resortu Adam Vojtěch. Zařízení podle něj například intenzivně zálohují data, aby nebyly provozy nemocnic a zdraví pacientů nijak ohroženy.

Riziko proniknutí viru do počítačové sítě se podle IT expertů zvyšuje například tím, když uživatel používá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější