Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Virus v rukách ruských hackerů. Víme o nich tak málo, protože jsou tak dobří

Policisté mají začít myslet a pracovat jako hackeři. Ilustrační foto: Gerd Altmann, Pixabay
Policisté mají začít myslet a pracovat jako hackeři. Ilustrační foto: Gerd Altmann, Pixabay

O virech vědí hodně. Patří mezi světovu špičku. Mnozí jsou napojeni na tajné služby a plní jejich zadání. Jiní jsou samotáři. Ruští hackeři. Absolventi školy, která nemá ve světě obdobu.

Byl nevysoký, žen se stranil, na první pohled podivín. Rozuměl chřipkovým virům. Ale příliš ho nevzrušovaly. V roce 1991 propadl něčemu, o čem tehdy ještě většina jeho sovětských spoluobčanů nevěděla zhola nic. Počítačům. Jmenoval se Vladimir Levin a podle ruských expertů na kyberkriminalitu právě on založil v Rusku obor, který v současnosti vzkvétá. Není pochyb, že kdyby dnes virolog a kybergénius Levin měl příležitost, využije pandemie v rámci své kvalifikace tak, jak to dělají jeho pokračovatelé.

Práce z domova otevřela brány sítě dokořán

Koronavirus poskytl ruským hackerům nové příležitosti. Odhalil nová slabá místa, umožnil projevit hackerskou kreativitu, vynalézavost i bezohlednost. Během pandemie prudce roste počet útoků počítačových hackerů. Práce z domova a následné mnohem větší zapojení domácích osobních počítačů do systémů firem hackeři vítají – síť se rozvětvila a slabých míst je v ní teď mnohonásobně víc.

Jak napsal server chacker.ru, koronavirus vytvořil pro hackery ideální podmínky. „Dnes jako nikdy dřív mohou kyberzločinci útočit na firmy… Je třeba zajistit spolehlivé spojení mezi korporátními sítěmi a vzdáleným zařízením,“ radí Vasilij Djagiljov, šéf Check Point Software Technologies v Rusku a zemích Společenství nezávislých států.

Zatím se zajištění příliš nedaří. Podle expertů z VMware Carbon Black letos v březnu vzrostla celkově kyberkriminalita na 148 procent ve srovnání s dobou před vypuknutím pandemie koronaviru. Útočí všichni, bez rozdílu národnosti. Ruští hackeři, spolu s čínskými, ale patří v tomto oboru mezi světové špičky.

Propustky, daně i banky

Představa, že ruští hackeři slouží výhradně ruským zájmům v zahraničí a na pokyny z Kremlu útočí na různé cíle ve světě, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější