Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nákupy nezveřejníme, ohrozili bychom je, rozhodl Vojtěchův resort. Dva dny poté údaje vyvěsil na webu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nevysvětlil, jak došlo k obratu o sto osmdesát stupňů v postoji ke zveřejňování informací o nákupech respirátorů apod. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nevysvětlil, jak došlo k obratu o sto osmdesát stupňů v postoji ke zveřejňování informací o nákupech respirátorů apod. Foto: ČTK

Deník N před dvěma týdny upozornil na to, že ministerstvo zdravotnictví odmítá zveřejnit informace o nákupech zdravotnického materiálu. Resort ministra Adama Vojtěcha (za ANO) to odmítal s odůvodněním, že zveřejnění by ohrozilo následující objednávky respirátorů a dalšího vybavení. Jenže dva dny po zamítnutí oficiální žádosti o informace publikoval Vojtěchův úřad údaje na webu. Ministr to na dotaz redakce vysvětlil tím, že se situace mezitím uklidnila.

Ministerstvo zdravotnictví nakupuje za stovky milionů od dodavatelů, kteří budí pochybnosti, nebo jsou jejich koncoví vlastníci rovnou zcela neznámí. Na několik takových podezřelých transakcí v době nouzového stavu v uplynulých dnech upozornil Deník N.

Zakázku na respirátory za 1,24 miliardy korun tak například dostala společnost La Factory, která předtím podle obchodního rejstříku nevykázala žádné tržby. Teď se její zisk pohybuje v desítkách milionů korun.

Dalších 300 milionů utratilo ministerstvo za respirátory od firmy De Sol Investment, která má skrytého vlastníka v daňovém ráji ve středoamerickém státě Belize. Nabídku této firmy přitom odmítlo například Polsko, ale také české ministerstvo vnitra.

Ministerstvo také nakoupilo respirátory za 5,4 milionu korun od firmy Reality World. Její vlastník byl v roce 2017 největším sponzorem vládního hnutí ANO. Poslal mu 650 tisíc korun.

Podrobnosti o těchto transakcích vyplynuly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější