Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náš stát funguje čím dál víc jako firma. Tam, kde by neměl. Ne tam, kde by měl, říká ekonom, který radí krizovému štábu

Ekonom Filip Matějka. Foto: archiv Filipa Matějky
Ekonom Filip Matějka. Foto: archiv Filipa Matějky

„Byl jsem připravený sbalit spacák a dva měsíce téměř nevidět rodinu, zavřít se někde s dalšími lidmi ze štábu a nonstop pracovat,“ říká Filip Matějka, člen poradního ekonomického týmu při krizovém štábu. „Spousta věcí se daří, ale trochu mě frustruje, že na každou interakci se státní správou se musí čekat. Některá dřívější rozhodnutí mi přijdou jako velké neštěstí,“ popisuje v rozhovoru pro Deník N. Naslouchají politici expertům?

Říkal jste mi, že vaše vědecká práce je u ledu. Všechen čas věnujete aktivitám v poradních týmech?

Totálně. A myslím, že spousta vědců a expertů z různých oborů do toho skočila po hlavě. Mám průměrně šest hodin telekonferencí denně, mezitím se snažím přemýšlet a vymýšlet a analyzovat a sepisovat aktuální a střednědobé návrhy, principy, plány.

Jako behaviorální ekonom se zabýváte výzkumem rozhodování lidí a státu, mimo jiné taky teorií racionální nepozornosti. Někdy si připadám jako v laboratoři nějakého šíleného vědce, který na nás provádí obrovský neetický experiment. Ta situace musí být zajímavá i z vědeckého hlediska, ne?

Strašně zajímavá. Mnozí kolegové dělají vědu dál, zkoumají současnou situaci z různých úhlů pohledu a píší články. Ale já jsem spíš mezi těmi, kteří dostali příležitost svoje dosavadní znalosti aplikovat. A jak jste zmínila teorii racionální nepozornosti – myslím, že v současné situaci je to naprosto zásadní věc.

To je princip porcování medvěda

Snad to řeknu správně, že teorie vychází z předpokladu, že lidé věnují pozornost primárně tomu, čemu rozumí a co se jich bezprostředně týká. K rozhodování pak používají jen část informací, k jiným jsou slepí.

Moderní ekonomické teorie na rozdíl od klasických berou mnohem víc v úvahu lidské chování, třeba právě nepozornost. Proto od začátku zdůrazňujeme – bylo to už v našem prvním doporučení, které jsme napsali s kolegy z CERGE-EI –, že první opatření mají být rychlá, plošná a jednoduchá.

V přímém přenosu vidíme, že vláda není schopná rozhodnout detailně ze dne na den, což je v mnoha ohledech pochopitelné. Nemají veškeré informace, je těžké vše promyslet v souvislostech.

Ale jak vláda chrlila a chrlí jeden nápad za nápadem, lidé nezvládají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější