Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to opravdu mazec, říká o přípravách studie promořenosti Česka její spoluautor a láká dobrovolníky

Děkan 1. LF UK Aleksi Šedo. Foto: archiv AŠ
Děkan 1. LF UK Aleksi Šedo. Foto: archiv AŠ

Je součástí týmu připravujícího obří studii, která v Česku nemá obdoby. Velké testování zhruba 27 tisíc lidí má možná již koncem dubna odpovědět na otázku, kolik lidí už se v Česku s novým koronavirem skutečně setkalo a vytvořilo si protilátky. Od výsledků studie se pak budou odvíjet rozvolnění karanténních opatření. Děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo v rozhovoru pro Deník N popisuje, jak je studie vymyšlená a jak se do ní zapojit.

Kdy se tedy studie rozjede?

Rádi bychom začali ve středu. Již máme schválení od etických komisí a příslib spolupráce s armádou. Když vše dobře půjde, tento týden rozbijeme armádní stany a v nich začneme testovat. Chceme, abychom měli do konce měsíce výsledky na stole.

(Testování vzorku populace se nakonec zahájí ve čtvrtek, v Olomouckém kraji pak v pátek. Údaj upřesnili tvůrci studie na úterní tiskové konferenci, pozn. red.)

Jak přesně tedy bude studie vypadat? Jaké skupiny do ní zapojíte?

Studie pokrývá celou republiku. Bude mít několik takzvaných kohort (skupin), vybíraných různým způsobem, aby mohly specifičtěji odpovídat na otázky, které si klademe. Zajímá nás promořenost populace: tedy počty lidí, kteří se s infekcí setkali, třeba i bezpříznakově ji prodělali a vytvořili si protilátky.

Podrobné pokyny pro zájemce o zapojení do velké populační studie kolektivní imunity zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví zde.

Instrukcím pro dobrovolníky se v návaznosti na to věnujeme v tomto textu:

Jak je tedy studie naplánovaná?

Tak, aby nám poskytla aspoň rámcovou informaci, jaká promořenost je v naší populaci. A také jaká je promořenost mezi ohroženými skupinami. Proto bude jedna z kohort vytvořena z konkrétních pacientů: to jsou například lidé s oběhovými problémy, těžcí diabetici a podobně. Tuto část má na starosti IKEM.

Další kohorta bude dána dohromady s pomocí Českého statistického úřadu tak, aby byla reprezentativním průřezovým vzorkem celé naší populace. Pacienti pro tuto kohortu budou vybíráni tak, že úřad svým stálým respondentům pošle výzvu, pozvání k účasti na studii.

Dále budeme mít tři dobrovolnické kohorty:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější