Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sídlo na okresním výboru a pomoc od senátora. Pochybná neziskovka má ke KSČM blíž, než se tušilo

Senátor za okres Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. Foto: ČTK
Senátor za okres Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. Foto: ČTK

Pochybná humanitární organizace Mezinárodní dětský kříž, která se ve sporu o syrské sirotky zastala premiéra Babiše, je propojená s KSČM více, než se doposud vědělo. Neziskovka, která si nyní pronajímá kanceláře v komunistické centrále, už před mnoha lety spolupracovala s ústeckým senátorem za KSČM Jaroslavem Doubravou. Organizace tehdy navíc oficiálně sídlila v budově KSČM
v Ústí nad Labem.

Organizace v pátek doplnila do sbírky listin své zakládající stanovy. Ty prozrazují o jejím fungování některé dosud neznámé detaily. Podle nich měla v době svého vzniku před téměř 20 lety sídlo v Ústí nad Labem v budově, jež patří KSČM a v níž sídlí její ústecký okresní výbor.

Podle místních komunistů prezidentka Mezinárodního dětského kříže Taťjana Horáková budovu skutečně navštěvovala, odmítá však, že by zde neziskovka sídlila. „Sídlo tu určitě neměla. To by musela mít sepsanou nájemní smlouvu, to ale neměla,“ řekla Deníku N místní zastupitelka a zároveň správkyně budovy Jana Vlková, která Horákovou v budově potkávala spolu s jejím manželem. „Dělám tu správkyni budovy už 20 let. Kdyby tady měli smlouvu, určitě bych to věděla,“ dodala Vlková.

Podobně mluví také další členka místní KSČM, podle které Horáková sice několikrát budovu navštívila, smlouvu však nikdy podepsanou neměla.

„Určitě jsme byli v kontaktu, ale nepamatuji si, že by tam měli smlouvu. Nevím, kam poté zmizeli. Chodili sem za námi, myslím, že kvůli válce v Jugoslávii, ale nepamatuji si, že by u nás sídlili,“ vzpomíná Květoslava Čelišová, další členka místního výboru.

Vazby na ústecké komunisty potvrdil i současný senátor a někdejší člen KSČM Jaroslav Doubrava. Ten byl od roku 1998 senátorem za KSČM. Horáková ho podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější