Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Glosa: O jedné velké příležitosti, kterou nám přinesla pandemie koronaviru

Tom Moore se rozhodl, že do svých narozenin zvládne stokrát přejít zahradu a uspořádá při tom sbírku pro lékaře a zdravotníky. Doufal, že vybere tisíc liber. Tomovi je devadesát devět let, je to Brit, válečný veterán a na kontě sbírky už má přes dvacet pět milionů liber. A zatímco se všichni dojímáme nad jeho gestem, položila jsem si otázku, co teď dělají „naši“ senioři.

Kdy jste naposledy zavolali dědovi a babičce? Kdy jste je viděli? Možná že zrovna vy jste výjimka, která za nimi jezdí každý druhý víkend, ale vsadím se, že se najdou lidé, kteří své prarodiče neviděli od Vánoc. A možná jim i na ten Štědrý den jen zatelefonovali.

Čtu teď Den falešné kočky od Pasiho Ilmariho Jääskeläinena. Příběh začíná tím, že hlavní hrdina tak dlouho oddaluje návštěvu matky v domově pro seniory, až to nestihne. Každý den jsou totiž jiné, akutnější věci, které musí řešit. Matka přece nikam neodejde a on tam příležitostně samozřejmě dorazí, protože ji má rád. Jen teď není nic důležitého, co by si museli sdělit, a tak nikterak nespěchá.

Jak se situace vyvrbí v knize, ponechme stranou, ale napadlo mě, že to krásně ilustruje stav, ve kterém se jako společnost nacházíme. Nebo lépe řečeno, nacházeli jsme se v něm, než se přihnala pandemie covid-19. Virus, který zasahuje nejkrutěji staré lidi, a ti se tak dostali do středu zájmu.

65+

Při čekání ve frontě na poštu (vzorné dvoumetrové rozestupy) jsem poslouchala rozhovor, který se odvíjel na ulici vedle mne. Stařenka, která se tam na lavičce vyhřívala na sluníčku, se ptala dětí, které čekaly na návrat maminky v této chvíli ukryté v nitru poštovní budovy. Hlavním tématem hovoru byla cukrárna sídlící naproti, která teď prodávala své produkty skrz okénko do ulice.

Děti lízaly zmrzlinu a paní zajímalo, co tam mají ještě dobrého a kolik si účtují za věneček nebo laskonku. Asi osmiletá slečna se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější