Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dům v jabloních – divadlo, kde si každý po svém jako v gamebooku může vyšetřit zločin

Andrea Berecková a Vojtěch Bartoš během divadelního představení Dům v jabloních. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrea Berecková a Vojtěch Bartoš během divadelního představení Dům v jabloních. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Imerzivní divadlo není na české scéně obvyklé. Neexistuje v něm jeviště a hlediště. Všechny herecké výstupy se odehrávají paralelně v prostoru a čase. Divák se sám rozhoduje o podobě svého představení, komunikuje s herci a herci s ním. Detektivní představení Dům v jabloních tohle vše nabízí a vy se v jednom večeru stáváte pražskou smetánkou a soukromým vyšetřovatelem zároveň.

„Dámy a pánové, ráda bych vás jménem našeho dívčího spolku Apaté přivítala na dnešní vernisáži z cyklu Skleněné zahrady,“ vítá hosty ve svém rodném domě Alma Apfelsteinová.  V tu chvíli mi ještě nedochází, že tou pražskou smetánkou jsem i já, a ztvárňuji tak jednu z padesáti vedlejších rolí imerzivního divadelního představení Dům v jabloních.

S koncem poněkud roztržitého úvodního proslovu vystupuje z davu uhlazený pán: „Nemohl jsem si nevšimnout, že v prvním patře není vystaven onen známý Dům v jabloních. Kdy tomu tak bude? Čekal jsem, že nás s ním seznámíte hned na začátku,“ ptá se Alfred Češek. Právě cenná soška s názvem Dům v jabloních je centrálním motivem příštích dvou hodin strávených ve vybrané společnosti.

Jenže

Za doprovodu dramatické hudby se mi před očima proměňuje celá úvodní scéna. Ještě před chvílí mě vítali, a teď

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější