Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zákaz vycestovat je nezvyklý. Západní Evropa až na Belgii občanům opustit zemi nezakazuje

Uzavřený hraniční přechod. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Uzavřený hraniční přechod. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Málokterá západní země zakazuje vycestování svých občanů tak jako Česko. V mnoha zemích se ale bez dobrého důvodu nedostanou ani ze svého obydlí.

„Proč tak strašně lžete?“ reagoval včera Miroslav Kalousek na tweet ministerstva vnitra. „Jak máme věřit vašim opatřením, když notoricky nemluvíte pravdu?“ napsal politik rovněž na svůj twitterový účet. Opozičního politika rozlítil příspěvek, kterým ministerstvo vnitra komentovalo trvající zákaz vycestovat pro české občany.

„Zavřené hranice nás netěší, bohužel jinak to zatím nejde. Stejně to mají i země na západ od nás,“ napsalo včera ministerstvo vnitra na Twitteru.

Ke Kalouskovi se přidal pirátský poslanec František Kopřiva: „Tohle je demagogie. Pokud vím, tak žádný demokratický stát nezakazuje vycestovat svým vlastním občanům.“

Od 13. března do 13. dubna platil pro všechny občany ČR vládou vyhlášený zákaz opustit území republiky. Od 14. dubna byl zmírněn tak, „že vycestování z území České republiky je možné pouze v nezbytných případech pod podmínkou, že účel vycestování je v souladu s výjimkami ze zákazu volného pohybu nařízeného mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví a podle bodu III., a že k dosažení účelu vycestování nepostačuje cesta v rámci území České republiky“. Zdroj: vláda ČR

Přísná Austrálie

Je třeba říci, že demokratickou zemí, která v současné koronavirové krizi zakazuje vlastním občanům cestování do zahraničí, je Austrálie. Australané mohou v jistých definovaných případech požádat o výjimku pomocí online formuláře.

Mezi takové možné výjimky patří humanitární důvody, cestování za účelem poskytnutí pomoci v boji proti nákaze covid-19 a urgentní osobní případy.

Australský režim je tedy ještě přísnější než ten v České republice. A ten už byl z původního úplného zákazu mírně uvolněn. Čeští občané teď mohou vyjet do zahraničí k lékaři, kvůli zaměstnání nebo při návštěvě rodiny. V některých případech pak musejí po návratu podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

Evropské zákazy

Jak je to ale se zeměmi na západ od nás, především v EU?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější