Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rychlé peníze i čekání. Německo slíbilo proti krizi „bazuku“. Ta ale v každé spolkové zemi střílí jinou kadencí

Erste Hilfe, první pomoc. Foto: Sebastian, Unsplash
Erste Hilfe, první pomoc. Foto: Sebastian, Unsplash

Německá vláda slíbila nalít do ekonomiky miliardy eur, aby ochránila vlastní hospodářství před následky koronavirové krize. Po prudkém pádu německé burzy ve Frankfurtu nad Mohanem v půlce března začala vláda v Berlíně chystat rozsáhlé záchranné fondy na zažehnání ekonomické krize, které měly mít, jak ujistil spolkový ministr financí Olaf Scholz, účinek „bazuky“. Rychlost uvolňování prostředků je ale v každé spolkové zemi rozdílná, zjistil berlínský zpravodaj Deníku N Pavel Polák.

Více než 120 miliard eur uvolnil koncem března německý parlament na pomoc firmám a živnostníkům, kteří se dostanou kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru do finančních problémů. Jsou to peníze, o které je v Německu velký zájem.

„Ze dne na den jsem musel hotel zavřít,“ říká Deníku N Jochen Schneider z bavorského Obermaiselsteinu v podhůří Alp, kde jeho rodina provozuje hotel už od roku 1968. „Můj obrat šel ze 100 procent na nulu,“ popisuje dopad vládního nařízení, kterým se 18. března zavřely mimo jiné také veškeré hotely. „O týden později jsem zažádal o finanční pomoc, protože jsem musel dál platit svých 44 zaměstnanců, stejně jako dodavatele, kteří chtěli také dostat zaplaceno.“

Olaf Scholz, německý ministr financí. Foto Achim Melde, Bundestag

Stále

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější