Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rektor Zima se kvůli nařčení profesora z opisování obrátí na experty. Umím biochemii, ne plagiátorství, říká

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: ČTK/Šulová Kateřina
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se kvůli obvinění prorektora Martina Kováře z plagiátorství obrátí na odborníky. Kromě nich budou údajné opisování profesora posuzovat také členové etické komise. Doktorandi, kteří Kováře obviňují, tvrdí, že jeho plagiátorství bylo „veřejným tajemstvím“, rektor Zima však v rozhovoru pro Deník N řekl, že o něm slyší poprvé. „Veřejné tajemství je drb, nazvěme to poctivě česky,“ dodal.

Už jste si pročetl či prostudoval podnět, který obviňuje prorektora univerzity Martina Kováře z plagiátorství?

Podnět jsem dostal někdy v úterý nebo ve středu během dne a lehce jsem si ho prostudoval. Nejsem expert na plagiarismus a nejsem expert na historii. Zběžně jsem si ho přečetl – je to asi pětadvacetistránkový spis a samozřejmě mám taky jiné povinnosti. Přečtu si to, ale sám nad tím žádný závěr dělat nebudu.

I z toho zběžného čtení – jak to na vás působí? Jak tu stížnost hodnotíte?

Jsou tam různé informace různé validity. Uvádějí tam nějakou shodu textů, nějaké citace, co je plagiát, co není plagiát a podobně. Je to taková směsice informací. Podnět řeší orgány, které jsou k tomu určené, což jsou etické komise Filozofické fakulty a Univerzity Karlovy.

Nejspíš příští týden se obrátím na několik odborníků, kteří tomu rozumějí a umějí to posoudit, aby mi k tomu dali stanovisko. Já umím trochu biochemii, ale nejsem znalec historie.

Ptala jsem proto, že pan Kovář do jisté míry zpochybnil metodu autorů stížnosti. Řekl, že mluvit o plagiátorství na základě analýzy například části poznámkového aparátu, je minimálně neetické.

Řeknu toto: podnět a podezření může v demokratické společnosti podat každý. Na druhé straně tu jsou různé komise a orgány, které mají posoudit, zda je to pravda, či nepravda. A tyto komise musí konat. A budou konat.

Nechtějte po mně, jestli to je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější