Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od vtipu o lančmítu až k Bohu a lásce. Jak se mění Zemanova komunikace během krize

Prezident Miloš Zeman při projevu, který 12. dubna 2020 odvysílala Česká televize. Reprofoto: ČTK
Prezident Miloš Zeman při projevu, který 12. dubna 2020 odvysílala Česká televize. Reprofoto: ČTK

Prezident Miloš Zeman čelil během nouzového stavu výtkám, že veřejně nevystupuje a nenapomáhá tak k uklidnění situace. Na počátku šíření koronaviru v Česku promlouval k lidem k tomuto tématu spíše výjimečně, to se však v dalších týdnech změnilo.

Velikonoční neděle patřila kromě častých cest do přírody také prezidentu Miloši Zemanovi. Ten totiž promluvil prostřednictvím dvou předtočených relací k národu. Nejprve v rozhovoru na televizi Prima, v poledne následovalo jeho velikonoční poselství. Zeman má další veřejné vystoupení naplánováno na nadcházející víkend, kdy se objeví ve vysílání rádia Frekvence 1.

Tato Zemanova mediální ofenziva kontrastuje s nástupem koronaviru v Česku, kdy se prezident na veřejnosti objevoval spíše sporadicky – nastavil si totiž uzavřený režim v Lánech, odkud prakticky nevychází. Zatímco se od prvního března začaly v zemi vyskytovat první potvrzené případy nákazy, Zeman byl v izolaci a s veřejnými projevy velmi šetřil. To vyniklo zejména ve srovnání s agilním premiérem Andrejem Babišem, který pořádal minimálně jednu tiskovou konferenci denně.

„Nedávno jsem na internetu našel krásný inzerát. ‚Prodám šest tisíc konzerv lančmítu. Značka: v pondělí jsem trochu zazmatkoval.‘ Já lituji ty, kteří teď budou mít k večeři půl roku střídavě rýži a střídavě těstoviny, ale mohou si za to sami,“ stojí v prvním Zemanově prohlášení ke koronavirové krizi. V něm také vyzval občany, aby zachovali chladnou hlavu. Také uvedl, že podporuje vládní kroky proti šíření nemoci covid-19.

Toto jeho prohlášení z 8. března, které zveřejnil Hrad na svých stránkách a také na sociálních sítích, pochází přitom z prezidentova projevu, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější