Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump netouží zachraňovat před virem svět, spasitelem americké ekonomiky se ale už také nestane, říká analytik

Donald Trump na pravidelné tiskovce ke koronaviru v Bílém domě. Foto: Gage Skidmore, Flickr
Donald Trump na pravidelné tiskovce ke koronaviru v Bílém domě. Foto: Gage Skidmore, Flickr

Pandemie potvrzuje, že Spojené státy hrají na mezinárodním poli stále menší roli. USA nestojí v čele boje proti koronavirové infekci, a to nejenom kvůli rozhodování prezidenta Donalda Trumpa. „V poslední době je ale právě díky Trumpově prezidentství vidět, jakým způsobem USA přistupují ke svým spojencům a k mezinárodním institucím, což byl od druhé světové války základ jejich geopolitické moci. Silné spojenectví a to, že národní zájmy USA se do určité míry prolínaly se zájmy jejich spojenců,“ vysvětluje analytik Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky a z Univerzity Karlovy.

USA hrají v probíhající koronavirové pandemii vedlejší roli, nejsou lídrem. Může mít tento fakt pro USA dopad z geopolitického hlediska?

Spojené státy ustupují ze svých pozic. Ale pandemii vnímám jako situaci, která jen zdůrazňuje dlouhodobé tendence, jako jsou celkové oslabování Spojených států v roli největší světové velmoci i posilování Číny, která se na toto místo dere. Koronavirová krize tohle podtrhává.

Posiluje tento fakt prezident Donald Trump?

V poslední době je vidět právě díky Trumpově prezidentství, jakým způsobem USA přistupují ke svým spojencům a k mezinárodním institucím, což byl od druhé světové války základ jejich geopolitické moci – silné spojenectví a to, že národní zájmy USA se do určité míry prolínaly se zájmy jejich spojenců. Z toho čerpaly mnohem lepší a udržitelnější geopolitický vliv než ten, který by plynul z toho, že někoho pod hrozbou síly donutíte, aby se choval tak, jak chcete.

Od toho hodnotového souladu, ze kterého dříve vycházela geopolitická moc USA, Washington ustupuje. Odstupuje z těchto pozic ve vazbě v NATO a dalších mezinárodních institucích a dohodách. Současná krize to jenom podtrhává.

Je to vidět i na Trumpových hrozbách Mezinárodní zdravotnické organizaci (WHO), které hrozí, že jí zruší 22procentní finanční příspěvek. Odchází z dalších orgánů OSN, Pařížské dohody, dohod o odzbrojování i dohody s Íránem.

Může se tedy kvůli této krizi ústup zrychlit a může se stát, že USA už nebudou patřit mezi světové lídry?

To si určitě nemyslím. USA se vydávají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější