Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Letní zahraniční hudební festivaly téměř jistě neproběhnou. Posouvání na pozdější termíny s sebou ale nese problémy

Festival Sziget se stále tváří, že bude. Foto: Rockstar Photographers / @festivalphotographers
Festival Sziget se stále tváří, že bude. Foto: Rockstar Photographers / @festivalphotographers

Meteorologickou terminologií se nad letošní sezonou letních hudebních festivalů stahují čím dále temnější oblaka. Zároveň však v otázce, zda, kdy a v jaké podobě se budou festivaly konat, začíná být alespoň polojasno.

V českém festivalovém prostředí prozatím panuje opatrnost. S výjimkou Metronome festivalu, který již oznámil náhradní zářijový termín, pořadatelé ostatních událostí po radikálním řešení v podobě změny data, nebo dokonce přeložení o rok, prozatím nesáhli. Navzdory den za dnem stoupající pravděpodobnosti těchto opatření stále u většiny organizačních týmů panuje alespoň mizivá naděje, že by se festivaly mohly v původních datech uskutečnit. O jejich případném rušení či přeložení se fanoušci mají dozvídat ve dvouměsíčním předstihu.

Jisté v tuto chvíli je, že i pokud by se české festivaly konaly v původních datech, jejich podobu ovlivní současné dění v zahraničí. Francouzský prezident Emmanuel Macron již z kraje týdne oznámil prodloužení zákazu pořádání festivalů do poloviny července.

V americkém prostředí dokonce rezonuje myšlenka, že koncertní a festivalový byznys bude s ohledem na možná rizika jedním z posledních oborů, kterých se restart ekonomiky bude týkat. Americký poradce Světové zdravotnické organizace Ezekiel Emanuel v debatě pořádané deníkem New York Times upozorňuje na to, že okřídlený „návrat do normálu“ může v tomto prostředí trvat i osmnáct měsíců, tedy do podzimu příštího roku.

Pandemie už uvedla do pohybu některé zahraniční festivaly, včetně těch, které jsou domácím předobrazem. Legendární barcelonská Primavera

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější