Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Fronta na odpovědi Hradu se prodlužuje a prodavačky mají druhé Vánoce

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Šéf Senátu Vystrčil poslal prezidentu Zemanovi dopis, ve kterém si stěžuje na hradního kancléře Mynáře kvůli nezodpovězení otázek ohledně vyhřůžného dopisu zesnulému předsedovi Senátu Kuberovi. Mynář mu jen zaslal svou reakci na zjištění Deníku N, která visí i na webu Hradu už dva týdny. Kancléř bez prověrky ani mluvčí Ovčáček na dotazy nereagovali. Ve frontě na odpovědi tak už čeká: Vystrčil, Deník N (konkrétně redaktor Jakub Zelenka – ten, o jehož duševním zdraví hradní kancléř pochyboval) a zahraniční výbor.

Zmíněný dokument našla v Kuberově pozůstalosti jeho manželka a text se jí zdál natolik výhrůžný, že o něm informovala ochranku. „Dopis na mě působil výhrůžně, stejné tak ho následně vyhodnotili při jednání v Senátu. Manžel už to bohužel nestihl,“ odepsala na dotazy Deníku N Věra Kuberová a také poděkovala redakci za to, že se situací kolem dokumentu z čínské ambasády zabývá.

Premiér Babiš i superministr Havlíček bojovali za otevření kadeřnictví, odborníci ale jejich otevření nedoporučili – riziko při stříhání vlasů je podle nich příliš velké. A rizikové je podle nich i otevření zoologických zahrad, které se přesto mají částečně otevřít. Jak dlouhá a napínavá vyjednávání o harmonogramu uvolňování mezi odborníky a politiky probíhala, popsal Jan Tvrdoň a Bára Janáková.

To Brusel radí, aby země uvolňování opatření koordinovaly a to především ty sousední. „Dobří sousedé spolu mluví,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Brusel nicméně zdůrazňuje, že rozhodnutí, jak budou země opatření uvolňovat, je v moci národních států.

„Udělali jsme všechno správně,“ odmítl prezident Trump text New York Times, že jeho vláda reakci na pandemii koronaviru zanedbala a podcenila. A čísla to dokládají: 17 milionů Američanů přišlo o práci, více než 600 tisíc se nakazilo a 26 tisíc zemřelo… navíc starší lidé nejsou z Trumpových kroků nadšeni. A právě senioři jsou pro Trumpa v blížících se volbách klíčoví.

To Čína se ještě nedávno „kasala“ tím, jak pandemii koronaviru porazila, a radila ostatním státům, jak se s nákazou poprat. Jenže! Nyní se do ní virus vrací z Ruska a Jižní Koreu trápí uzdravení, u nichž znovu našli virus. Dobrou zprávu má ale Tchaj-wan. Poprvé po více než měsíci nehlásí žádný nový případ. Druhou vlnu koronaviru na Dálném východě popisuje Magdalena Slezáková.

Prodavačky zažívají kvůli koronaviru druhé Vánoce, které nejspíš jen tak neskončí. Denně supermarkety navštíví tisíce lidí a ne všichni zákazníci jsou dvakrát příjemní. A proměnil se i obsah nákupního košíku. Lidé kupují více trvanlivých potravin, tortill, alkoholu (určitě na dezinfekci!) a hlavně droždí. V době koronavirové totiž platí, že co Čech, to nejen epidemiolog, ale také pekař!

A koronavirová krize tvrdě dopadne i na luxusní obchody. Kvůli zavřeným hranicím přišli o bohaté turisty, a jestli se do obchodů vrátí místní, je otázkou. Navíc zákazníci přišli o motivaci luxusní zboží kupovat. Nemají ho kde předvést! A krize nejspíš ovlivní i sortiment luxusního zboží. Vedle drahých kabelek, lodiček nebo hodinek se tak nejspíše v dalších kolekcích dočkáme i přepychových roušek nebo tepláků. Tak schválně, myslíte si, že rouška od Vuittona nebo Gucciho ochrání lépe?

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Velká část kroužků pro děti se v letošním školním roce neobnoví
  • Šéf Kuberovy kanceláře popisuje exkluzivně pro Deník N pozadí čínského výhrůžného dopisu
  • Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo roušky od spící firmy
  • Svědectví o přesunech uprchlíků v Turecku k řeckým hranicí
  • Pandemie zvyšuje nervozitu před prezidentskými volbami v USA
  • Česko-čínské objímání: Topolánek se postavil za Tibet a dalajlamu, Peking zuřil
  • Nedostatek důkazů o léčivých účincích údajných léků proti covid-19 je závažný faktor, který nelze pominout
  • Jak vypadají demonstrace v čase pandemie?
  • Šéf Asociace nezávislých divadel nastiňuje, jak moc se krize dotkla oboru
  • Omezené kontroly dopingu u sportovců nahrávají podvodníkům

Krátké a jiné zprávy

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější